fbpx

Upitna gradnja Zelenog mosta

3zeleni most 1

Gradnja Zelenog mosta i više drugih kapitalnih projekata na području Banjaluke mogla bi da bude dovedena u pitanje zbog birokratskih prepreka u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove, saznaje ATV.

Prema saznanjima ATV, RUGIP je prije nekoliko dana zabranio zaposlenim banjalučke Gradske uprave da pribavljaju potrebna zemljišna dokumenta po skraćenoj proceduri i uputio ih na redovni postupak, koji podrazumjeva čekanje i po nekoliko mjeseci.

U Gradskoj upravi ističu da nova praksa RUGIP-a može dovesti do toga da realizacija velikih projekata, poput izgradnje Zelenog mosta i više kružnih tokova u gradu, kasni i po nekoliko mjeseci u odnosu na prvobitne planove.

Načelnik odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić ističe da nema pravog obrazloženja iz RUGIP-a i da im je, umjesto toga, samo stigao šturi dopis u kojem stoji da „povlače raniju saglasnost za skraćenje procedure koju je dao bivši direktor Miloš Komljenović“.

-Nadam se da znaju šta rade i šta će ta nova praksa značiti za cjelokupan grad Banjaluku. Naime, ako nastave sa ovim, to će značiti da ćemo za svaki krupni projekat u gradu morati čekati i po nekoliko mjeseci za posjedovne listove, ZK izvatke i druge dokumente bez kojih se ne mogu pripremati projekti i raspisivati tenderi za izvođenje radova. U praksi, to znači da sada svaki planirani projekat može biti usporen za po nekoliko mjeseci – kaže Sandić.

Upravo s ciljem ubrzanja procedura, gradskim vlastima je u martu 2016. godine, na zahtjev tadašnjeg gradonačelnika Slobodana Gavranovića, omogućeno da potrebna dokumenta u RUGIP-u pribavljaju po skraćenoj proceduri. „Zeleno svjetlo“ za to dao je tadašnji direktor RUGIP-a Miloš Komljenović.

(ATV)