fbpx

Milion maraka za subvencije za zapošljavanje

gradska uprava banjaluka 696x466

Za ovogodišnje subvencije za zapošljavanje iz gradskog budžeta biće izdvojeno nešto više od milion KM.

Kako su naveli iz gradskog Odjeljenja za privredu, za ovaj vid podsticaja privredi u posljednjih pet godina iz budžeta Grada izdvojena su sredstva u visini od skoro 3,5 miliona KM, čime je podržano zapošljavanje 608 radnika.

-Time je Grad, uz ostale olakšice i druge podsticaje zasigurno dao značajan doprinos smanjenju broja nezaposlenih – rekao je načelnik ovog odjeljenja Radenko Komljenović.

Govoreći o prošlogodišnjim podsticajima u funkciji zapošljavanja, Komljenović je podsjetio da je za njih ukupno odobreno oko 720.000 KM, kojima je predviđeno zapošljavanje 165 novih radnika u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima (113 – novo zapošljavanje i 52 – samozapošljavanje).

Od ukupnog iznosa, 456.810 KM dobilo je 37 privrednih društava i samostalnih preduzetnika za unapređenje poslovanja i poboljšanja konkurentnosti i 263.000 KM – 52 nezaposlena lica za samozapošljavanje.

Korisnicima podsticaja namijenjenih za nabavku osnovnih sredstava, prekvalifikaciju i sertifikaciju do decembra prošle godine isplaćen je cjelokupan iznos, a kada je riječ o podsticajima za samozapošljavanje – 60% odobrenih sredstava, kako je i definisano ugovorima.

-Kako je i rečeno prilikom uručenja ugovora o dodjeli subvencija, Grad će doznačiti odobrena sredstva, i to za povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrednika u funkciji zapošljavanja u ukupnom iznosu po zaključenju ugovora. Kada je riječ o samozapošljavanju, oni kojima je odobrena subvencija, u startu će dobiti 60 odsto, dok će po 20 odsto biti uplaćeno poslije šest mjeseci, odnosno nakon godinu dana po zaključenju ugovora – pojasnio je Komljenović.

On je podsjetio da je prošlogodišnji Program korištenja podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja imao i određene novine u odnosu na prethodni period. Naime, ranije su subvencije bile namijenjene poslodavcima za zapošljavanje novih radnika uz sufinansiranje dijela troškova radnog mjesta, a od prošle godine subvencije su usmjerene za sufinansiranje troškova nabavke osnovnih sredstava, uvođenja novih standarda i prekvalifikaciju radnika.

UNO portal