fbpx

Una premašila kritičnu tačku za 16 centimetara

vodostaj bosne u opadanju dok je save u laganom porastu 795x360

Nastavak padavina koji je zabilježen u Bosni i Hercegovini uzrokovao je nastavak rasta pojedinih rijeka pa je tako vodostaj Une već za 16 centimetara premašio kritičnu tačku.

Inače, vodostaj Une u Bihaću iznosi 116 centimetara, dok je kritična tačka 100 centimetara. Naime, vodostaj Une usljed padavina u proteklim danima porastao za čak 40 centimetara i ima trend rasta.

Za više od deset centimetara u odnosu samo na jučer porastao je i vodostaj rijeke Jale i sada iznosi 70 centimetara prema mjerenjima izvršenim u Tuzli i ima trend rasta. Inače, jučer je vodostaj rijeke Jale iznosio 59 centimetara.

Visina vodostaja rijeke Sane prema mjerenjima u Sanskom Mostu iznosi 292 centimetra i ima trend pada. Inače, kritična tačka za rijeku Sanu je 380 centimetara.

I vodostaj rijeke Miljacke je u opadanju, a prema novim mjerenjima u Sarajevu (Ćumurija) iznosi 133 centimetra.

Iako je nešto veći nego ranijih dana vodostaj rijeke Bosne je u opadanju prema najnovijim pokazateljima. Tako je visina Bosne u Reljevu 335 centimetara, a u Zenici 306 centimetara.

Padavine su nešto manje nego proteklih dana, a u posljednja 24 sata najizraženije su bile u istočnoj Hercegovini, te dijelovima istočne Bosne.

Najviše padavina bilo je u Trebinju, Gacku, Foči, Han-Pijesku i na Bjelašnici.

Došlo je i do djelimičnog formiranja sniježnog pokrivača usljed prelaska kiše u snijeg. Tako je visina snijega u Livnu osam, Han-Pijesku šest, Gacku pet, Sokocu četiri, te Bugojnu, Nevesinju, Mrkonjić-Gradu i Sarajevu po tri centimetra.

Visina snijega na Bjelašnici iznosi 84 centimetra.

(Vijesti.ba / AA)