fbpx

UN upozorio da bi u Pojasu Gaze mogao izbiti novi rat

5pojas gaze

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) je upozorilo međunarodnu javnost da bi u Pojasu Gaze mogao izbiti novi rat, javlja Anadolu Agency (AA).

Zamjenica generalnog sekretara UN-a Rosemary DiCarlo je u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a kazala da postoji prijetnja od izbijanja novog sukoba u Gazi.

"Osim toga, humanitarna situacija je zbog izraelskih ograničenja u toj regiji sve lošija", rekla je DiCarlo.

Naglasila je kako ipak ne smije postojati nijedan politički niti sigurnosni izgovor u pogledu dostave humanitarne pomoći na to područje.

"Međunarodna zajednica i dalje pokušava pronaći rješenje za krizu u Gazi. Mi također nastavljamo naše napore u pogledu dvodržavnog rješenja", kazala je DiCarlo.

Podsjetimo, Izrael je 19. avgusta, kao odgovor na kretanje Palestinaca čamcima prema morskoj granici, zatvorio granični prijelaz Erez, na sjeveru Gaze.

Muhammed el-Mukadime, iz Odjela za odnose s javnošću Uprave za javne poslove Palestine, saopćio je kako je Izrael zatvorio granični prijelaz Beit Hanun (Erez) osim za bolesne i one koji se vraćaju u Pojas Gaze.

Dodao je kako su izraelski zvaničnici saopćili da je prijelaz zatvoren kao odgovor na to što su se brojni Palestinci u namjeri da probiju izraelsku blokadu Gaze, čamcima uputili prema morskoj granici.

Palestinci, raspoređeni u 40 čamaca u subotu su se otisnuli u vode Sredozemnog mora kako bi probili izraelsku blokadu Gaze. Organizator je Nacionalni pokret za probijanje blokade Gaze, koji je od 29. maja četiri puta pokušao probiti blokadu.

Šest od sedam graničnih prijelaza na Pojasu Gaze, u kojem živi oko dva miliona Palestinaca, nalaze se pod kontrolom Izraela, a jedan Egipta.

(Vijesti.ba / AA)