fbpx

Uklonjene male biblioteke na otvorenom: Vandali protjerali knjige

biblioteke na otvorenom 696x464

Male biblioteke na otvorenom, u kojima su ljubitelji pisane riječi na nekoliko prometnih lokacija u gradu mogli da pronađu neko dobro štivo za sebe dok se odmaraju u prirodi ili čekaju autobus, morale su biti uklonjene, jer su često bile na meti vandala.

Kućice ispunjene knjigama prošle godine u parku “Mladen Stojanović”, preko puta Elektrotehničkog fakulteta, u Rekreativnoj zoni Banj Brdo i na šetalištu pored rijeke Vrbas postavili su omladinci Crvenog krsta, kako bi vidjeli reakciju građana na ovu ideju.

Milan Šestić, koordinator za rad sa mladima Crvenog krsta, kazao je da danas nijedna kućica sa knjigama ne postoji, jer su tokom kratkog vremena nakon postavljanja jedna po jedna uništavane.

“S obzirom na to da nemamo budžet za rad, sve ovo je bilo realizovano internim snagama mladih članova. Imamo u planu da u nekom narednom periodu projekat otvorenih biblioteka u gradu ponovno oživimo. Možda već na proljeće. Sada smo malo više orijentisani na neke druge aktivnosti”, kazao je Šestić.

Inače, jedina obaveza korisnika bila je da knjige koje pozajme vrate nakon čitanja.

“Ovako nešto postoji u gradovima širom svijeta, te smo došli do zaključka da to može da se realizuje i kod nas s ciljem da se ljudima omogući malo sadržajniji boravak u prirodi, tokom predaha ili odmora”, rekao je Šestić.

Prvi znakovi uništavanja primijećeni su mjesec i po dana nakon postavljanja kućica.

“Kako smo obilježavali neke značajne svjetske dane, posvećene očuvanju prirode i slično, tako smo i postavljali kućice. Nažalost, nesavjesni građani počeli su da odnose knjige i uništavaju kućice. Kada smo pokretali projekat, predstavnici grada pohvalili su našu ideju i rekli da će nam oni izadati saglasnost za sve lokacije koje budemo tražili za postavljanje ovakvih biblioteka”, dodao je Šestić.

Tihomir Dakić, član Rekreativne zone Banj brdo, kazao je da je ova ideja bila pozitivna i obogatila je samu rekreativnu zonu.

“Moramo reagovati na nedolično ponašanje pojedinih građana koji uništavaju dobre ideje i stvari”, dodao je Dak

(nezavisne.com)