fbpx

Umro Oskar Groening, "knjigovođa iz Auschwitza"

6oskar

Oskar Groening poznat kao "knjigovođa iz Auschwitza", koji je 2015. godine postao jedan od posljednjih osuđenih za zločine nacističkog genocida nad evropskim Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata, umro je u 96. godini, objavio je Spiegel.

On je umro u bolnici i nije bio započeo odsluženje četvorogodišnje kazne zbog uloge pomoćnika u ubistvu 300.000 ljudi u logoru Auschwitz gdje je stradao jedan milion žrtava.
 
Spiegel piše da je Groening umro u petak, 9. marta, ali zatvorska uprava još nije izdala umrlicu. On sam nije učestvovao u ubistvima, ali je brojao gotovinu uzetu od žrtava po njihovom dolasku u logor.
 
Pažnju javnosti Groening je privukao 2005. godine, nakon što je u jednom intervjuu u kome je govorio o radu u logoru pokušao da ubijedi ljude koji negiraju holokaust da se genocid dogodio, i to u vrijeme kada su procesuirani pretežno visokorangirani zvaničnici ili vojnici, a ne nižerangirani službenici u vezi sa holokaustom nad Jevrejima.
 
Groening je priznao da snosi moralnu odgovornost za to što je radio u Auschwitzu, koje je uključivalo slanje novčanica koje je pronašao u prtljagu Jevreja pripadnicima SS-a u Berlinu.

(Vijesti.ba / SRNA)