fbpx

UCJENE ZAMIJENILE “BUGARSKI VOZ” Na koje se sve načine nezakonito dolazilo do glasova na izborima u BiH

2ucjene

Nekada najpopularniji vid izborne prevare u BiH, zvani „bugarski voz“, ustupio je mjesto drugim nezakonitim načinima dolaska do glasova, tvrde posmatrači.

Famozni „bugarski voz“ podrazumijeva da glasač na biralište donosi već popunjen glasački listić, a sa sobom iznosi prazan koji daje sljedećem, i tako u krug. Prema podacima Koalicije za poštene i fer izvore „Pod lupom“, taj vid izborne prevare zabilježen je na tek 23 biračka mjesta.

Ovaj put su poražene strane najviše buke napravile zbog velikog broja nevažećih glasačkih listića. Osim stranaka, novo brojanje na 559 biračkih mjesta za članove Predsjedništva BiH zatražila je i koalicija „Pod lupom“. Na tim mjestima u oba entiteta procenat nevažećih listića veći je od devet odsto, što se smatra neuobičajenim.

Posmatrači ove koalicije su zabilježili da je na 16 birališta bilo dopisivanja glasova prilikom prebrojavanja listića za Predsjedništvo BiH, a na čak 182 birališta na stolu su, prilikom brojanja glasova, bile hemijske olovke, što ostavlja prostor za sumnju u dopisivanje i šaranje listića.

Dijaspora

Za protekle izbore iz inostranstva je stiglo značajno više glasova nego ranije, koji su bili odlučujući za pojedine poslanike. Naši izvori tvrde da je veliki broj tih glasova stigao nelegalno, putem posrednika koji su „kontrolisali“ ogroman broj glasača izvan BiH.

– Stranke odnosno kandidati su im plaćali određenu sumu novca, a oni su im donijeli glasove, bilo nezakonito kroz manipulisanje ličnim podacima glasača, ili u dogovoru sa glasačima iz inostranstva, koji su vjerovatno dobijali dio para za glas – kaže izvor Srpskainfo.

Prijetnje i ucjene zaposlenima u javnom sektoru da glasaju za određene kandidate viđeno je i ovaj put. Neko su bili obavezni da donesu spisak porodice, s ličnim podacima, i obećanjem da će da glasaju baš za njih.

Sljedeći vid izborne prevare jeste dopisivanje ličnih, preferencijalnih glasova za pojedine kandidate za poslanike. Prema prijavama koje su otišle u CIK BiH, pojedinci iz SDS i SNSD iz Zvornika su imali gotovo isti broj glasova kao i njihove partije, što je nemoguće. Kako saznajemo, njima je u zapisnicima naveden daleko veći broj glasova od stvarnog stanja na listićima. Na taj način su preskočili kolege na izbornoj listi i dokopali se mandata.

Kopirani listići

U političkim partijama SzP sumnjaju i da su u glasačkim kutijama završili i lažni, kopirani glasački listići.

– To se uglavnom dešavalo pred kraj glasačkog dana. Aktivista određene partije dolazi na glasanje i sa sobom donosi lažne listiće. U dogovoru sa svojim članovom biračkog odbora u glasačku kutiju ubacuje popunjene i originalne i lažne listiće. Da bi opravdao višak listića u kutiji, član biračkog odbora upisuje da su glasali i oni koji taj dan uopšte nisu došli da glasaju. Naravno, sve to nije moguće bez prećutne saglasnosti ostalih članova odbora – priča jedan od izvora Srpskainfo.

Spisak izbornih prevara tu se ne završava. U političkim kuloarima i ovaj put se priča da su živi glasali umjesto umrlih, da su brojni birači glasali više puta, da nekima nije tražen nikakav dokument. Posmatrači su zabilježili situacije da članovi biračkog odbora nisu, prije glasanja, svima pokazali da je glasačka kutija zaista prazna. Na nekoliko desetina birališta i tokom glasanja bilo je političkog agitovanja za određenog političara, a glasanje u ime slijepih, nemoćnih i nepismenih, od strane istih osoba, bilo je masovna pojava. Na nekim biralištima su se po završetku glasanja u prostorijama pojavile “četvrte osobe” odnsno oni koji ni po kom osnovu nisu smjeli tu da borave.

Prijetnje

Ipak, predsjednik Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ Vehid Šehić smatra da je za ove izbore bio dominantan pritisak na birače da glasaju za određenu opciju, uglavnom vladajuću, pod prijetnjom da će ostati bez posla. Na taj način građani su spriječeni da slobodno iskažu svoju izbornu volju.

2ucjene 1

Vehid Šehić 

Na drugo mjesto stavlja zloupotrebu glasanja putem pošte, gdje je otkriven samo mali dio tih prevara od strane glasača koji su provjerili gdje glasaju. Oni koji ne glasaju ništa nisu ni provjeravali, pa su umjesto njih uglavnom glasali prevaranti. Potom slijede „bugarski voz“ i dopisivanje preferencijalnih glasova.

– I one partije koje su izgubile izbore takođe su učestvovale u izbornim prevarama. Ali, uvijek se ljuti onaj koji izgubi. Nakon svega ovoga, hitno je potrebno temeljno promijeniti Izborni zakon BiH, što između ostalog podrazumijeva uvođenje skenera za elektronsko utvrđivanje rezultata izbora. To bi pomoglo u stvaranju pretpostavke za poštene izbore, ali bi nažalost ostao problem ucjena birača – zaključuje Šehić.

CIK: Prijave bez dokaza

Portparolka CIK BiH Maksida Pirić kaže da su prigovori političkih subjekata različiti, odnose se uglavnom na rad biračkih odbora, ali da im je zajedničko da nemaju dokaza za ono na šta se žale.

Kao primjer navodi podatak da se još niko nije žalio na glasanje u ime umrle osobe, dok su prije izbora svi pričali o tome.

2ucjene 2

Maksida Pirić: Stranke uglavnom nemaju dokaz

– Na svakom biračkom mjestu postoji zapisnik o radu. Skenirali smo oko 500 tih zapisnika, tamo gdje je bila bar jedna primjedba. Gdje smo našli određene elemente za sumnju naredili smo novo brojanje. „Bugarski voz“ je pomenut samo u dva zapisnika o radu biračkih odbora. U prvom slučaju je pregledom od strane policajca utvrđeno da glasač kod sebe nije imao listić, dok je u drugom slučaju glasač pokušao da iznese prazan listić, ali je spriječen – kaže Pirićeva za Srpskainfo.

(Srpskainfo)