fbpx

Bivši radnici sa sudskom policijom plijene imovinu „Farmlanda“

1farmalend

Bivši radnici Govedarske farme „Farmland“ iz Nove Topole sutra će sa sudskom policijom ući u prostorije ovog preduzeća gdje će pokušati da zaplijene imovinu i tako naplate oko 300. 000 KM koje im firma duguje, a za koje imaju pravosnažne presude, saznaje portal Capital.

Radnici su još prošle godine dobili spor protiv „Farmlanda“, ali svoja potraživanja nisu uspjeli da naplate.

Sada će uz pomoć sudske policije to pokušati da naplate prinudnim putem. Međutim, pitanje je da li će i sada imati uspjeha, s obzirom na to da niko ne zna da li i koliko imovine farma ima.

Advokat radnika Miroslava Drinić potvrdila je za CAPITAL da će pokušati sutra da naplate svoja potraživanja.

„Pokrenuli smo izvršni postupak na osnovu rješenja o izvršenju koje je Osnovni sud u Gradišci donio još krajem prošle godine. Već jednom smo pokušali da uđemo u firmu, ali nam nije dozvoljeno, tako da ćemo sutra pokušati sa sudskom policijom“, rekla je Drinić.

Jedna od bivših radnica „Farmlanda“ Ljiljana Smiljanić kaže za CAPITAL da je oko 60 radnika dobilo presude protiv preduzeća, ali da je pitanje da li će bilo šta uspjeti da naplate jer imovine na farmi nema.

„Mi smo već u oktobru sa sudskim izvršiocima pokušavali da uđemo na farmu kako bi vidjeli šta tamo ima od imovine koju bi mogli da uzmemo u cilju naplate, ali nam to nije dozvoljeno. Sutra ćemo ponovo ići, ovaj put sa policijom, pa vidjećemo da li ćemo nešto postići“, kazala je ona.

„Farmlandu“ su još od 2016. godine blokirani računi zbog neizmirenih milionskih obaveza, a od najavljene prodaje ove firme kineskim partnerima do sada nije bilo ništa. Milionska dugovanja „Farmland“ ima i prema Poreskoj upravi RS i na kraju avgusta ove godine iznosila su 4,4 miliona KM.

„Farmland“ je godinama bio jedan od najvećih korisnika podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a pored toga imao je i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Robnim rezervama RS, koje su sada u stečaju i koje su zbog kršenja tog ugovora tužile farmu.

Ova firma je proteklih godina dobila i dva kredita Investiciono-razvojne banke RS. Prvi kredit u iznosu od tri miliona KM „Farmlandu“ je odobren preko finansijskog posrednika – Banke Srpske, dok je drugi od 14,8 miliona KM IRB odobrila bez finansijskog posrednika.

U „Farmlandu“ su tvrdili da je loš proces privatizacije glavni razlog problema sa kojima se suočavaju.

Iako su prošle godine saopštili da je „Farmland“ prodat jednoj kineskoj kompaniji, mediji su nedavno prenijeli da su Kinezi odustali od ovog posla jer su shvatili da je to neisplativa investicija.

Izvor: Capital