fbpx

Ubijena poznata brazilska promicateljica ljudskih prava

ubijena poznata brazilska promicateljica ljudskih prava 6512 8470

Foto: Mário Vasconcellos/CMRJ

Kao stanovnica favele da Mare, siromašne zajednice u Riju, bila je jedna od poznatijih braniteljica ljudskih prava u zemlji i cijenjena zbog socijalnog rada u favelama

Marielle Franco, poznata promicateljica ljudskih prava i gradska vijećnica Rio de Janiera ubijena je u četvrtak u tom brazilskom gradu, prenosi Globo.com. Nju su u automobilu, zajedno s vozačem Anderson Pedro Gomesom, sa devet metaka ubili za sada nepoznati napadači.

Dan prije ubojstva, Franco se preko društvene mreže Twitter požalila na porast nasilja na ulicama, kritizirajući agresivno ponašanje vojne policije koja je 16. veljače preuzela zadatak patroliranja ulicama.Vojska na ulicama nije viđena od 1985. i vojne diktature u toj zemlji.

Kao stanovnica favele da Mare, siromašne zajednice u Riju, bila je jedna od poznatijih braniteljica ljudskih prava u zemlji i cijenjena zbog socijalnog rada u favelama.

Za gradsku vijećnicu izabrana je 2016. godine premoćnim brojem glasova te je bila stručnjakinja za policijsko nasilje. Brazilski ministar javne sigurnosti Raul Jungmann izjavio je da će federalna policija pomoći u istrazi njezinog ubojstva.

forum.tm