fbpx

Proglašena epidemija morbila u Istočnom Sarajevu!

1morbile

Na teritoriji Istočnog Sarajeva proglašena je epidemija morbila! U Dom zdravlja javile su se četiri osobe kojima je potvrđena dijagnoza morbila, što je bilo dovoljno Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske da proglasi epidemiju.

Jedna od zaraženih je i vaspitačica u dječijem vrtiću, koja, kako se saznaje, nije vakcinisana.

– Radi se naime o široj porodici, gdje je jedna osoba srednjih godina, majka i dijete, i radi se o jednoj djevojci koja je putovala u Srbiju i nakon toga je dobila morbile. Ova tri slučaja su povezana – rekla je specijalista porodične medicine Rada Popovac.

Svi su na vrijeme hospitalizovani u kasindolskoj bolnici. Na infektologiji kažu da nema mjesta panici, javlja ATV.

– Zadržani su na liječenju, praćen je klinički tok bolesti i kako nije došlo do mogućih komplikacija, a najčešće su to upale pluća, i nažalost upale mozga i moždanih ovojnica, ti su pacijenti pušteni kući, nakon nekoliko dana praćenja, trenutno danas je na odjeljenju jedna pacijentkinja – istakla je infektolog u bolnici Istočno Sarajevo Žanka Eranović.

Od jutros nema posjeta u bolnici. Vrtićima i školama, iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske stigle su jasne instrukcije.

– Doktorka je rekla da je jedina preventiva vakcinacija što smo mi i znali, sve ostalo je ono što mi redovno i radimo, higijena, čišćenje, redovna dezinfekcija prostora – naglasila je direktor predškolske ustanove “Vratite nam osmjeh” Zdenka Marić.

– Skrenuli smo pažnju na portalu naše škole roditeljima da obrate pažnju eventualno na status temperature kod djece. Ako prijete povišenu temperaturu, osip, da se odmah javljaju nadležnim institucijama, ali i škloli – dodala je direktor OŠ “Sveti Sava” Danijela Mrda.

Oboljeli od morbila u Istočnom Sarajevu rođeni su 1992, 1993. i 2016. godine, i nisu vakcinisani. Ljekari apeluju na roditelje da vakcinišu svoju djecu i da ne nasijedaju na priči o štetnim posljedicama.

(ATV)