fbpx

U zemlji šume metar drva 100KM

765 430 5f7f6c455c0f3639155a5f5d5b9a1275

Ovih dana intenzivno traje kupovina ogreva, čija je nabavka svake godine jedan od najvećih udara na kućni budžet.

Računica pokazuje da će stanovnici Srpske koji odluče da se griju na drva, pelet ili ugalj izdvojiti više novca od onih koji su u sistemu centralnog grijanja. Prosječno domaćinstvo tako će ove sezone morati izdvojiti od 600 do 1.000 KM.

Cijene svakodnevno rastu, žale se oni koji žure da obezbijede energente za zimu, i ističu da im je za ovu sezonu grijanja potrebno najmanje 1.000 maraka, bez obzira koju vrstu ogreva da koriste.

“Cijene su drastično skočile, pa kubik drva košta 90 maraka, to nigdje nema”, žali se gospodin koji je upravo pazario ogrev.

Na tržištu trenutno vlada nestašica ogrevnog drveta. Ni prodavci ne stoje na usluzi kao ranije, cijene nude na broju telefona ili na internetu.

“Meni nije jasno zašto su drva toliko poskupjela. Ipak smo mi zemlja koja ima i šuma i svega, ali vjerovatno je nešto drugo u pitanju”, daje svoj komentar potencijalni kupac.

Nije sigurno ni da li će cijene ogreva prestati sa rastom, pa se postavlja pitanje i koliko kvalitetno ćemo se uspjeti ogrijati ove zime.

“Nekad se uspijem ugrijati, a nekad i ne. Umotam se u malo toplije ćebe”, dodaje starija gospođa.

Pa, ko preživi pričaće, kako je u jesen 2018. godine metar drva plaćao i do 100 KM i to u zemlji gdje šuma ima, ali empatije, i sluha za tuđe potrebe, očigledno, ne.

BN TV