fbpx

U Crnoj Gori počinje potraga za naftom u podmorju

polar empress

Precizno će se utvrditi da li postoje za komercijalnu eksploataciju isplativa ležišta nafte i gasa.

Konvoj brodova za seizmička istraživanja, među kojima je najveći norveški 117 metara dugi Polar Empress, 10. novembra stiže u crnogorske teritorijalne vode, kada će i početi seizmička istraživanja nafte i gasa u podmorju.

Istraživanja su planirana na oko 1.200 kvadratnih kilometara površine morskog dna, na kvadrantima za koje je koncesiju dobio italijansko-ruski konzorcij Eni-Novatek, prenosi agencija Anadolija.

Uz pomoć zvučno-zračnih topova, ali i specijalnih geomikrofona, koji su kablovima dugim nekoliko kilometara spojeni za brodove, precizno će se utvrditi da li u crnogorskom podmorju postoje za komercijalnu eksploataciju isplativa ležišta nafte i gasa.

Istraživanja do 21. decembra

Iz Uprave za ugljovodonike je saopćeno kako, kada je riječ o prihodima koje će Crna Gora imati od eventualne eksploatacije iz podmorja, udio države u tim prihodima definiran je Zakonom o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika.

"Država će sav prihod od eksploatacije nafte ubirati kroz naknadu za površinu, naknadu za proizvedenu naftu i gas i porez koji iznosi 54 posto. U konačnom, procjena je da bi državi, u zavisnosti od obima eksploatacije, pripalo između 62 i 68 odsto ukupnog prihoda od tih aktivnosti", poručeno je iz crnogorske Uprave za ugljovodonike.

Planirano je da istraživanja traju do 21. decembra.

Izvor: Agencije