fbpx

U Narodnu skupštinu RS-a izabrano svega 14 žena

nsrs cin 620x330

U novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske bit će zastupljeno svega 14 žena, što je za čak šest manje nego u dosadašnjem sastavu.

Iz SNSD-a je poslaničke mandate dobilo šest žena, PDP će predstavljati dvije poslanice, dok su u SDS-u, DNS-u, SP-u, NDP-u, Zajedno za BiH i Ujedinjenoj Srpskoj samo po jedna parlamentarka.

Narodna skupština RS-a broji 83 poslanika, što znači da ih je tek 16,8 posto u najvišem zakonodavnom tijelu RS-a.

Iz Centara civilnih inicijativa (CCI) su u protekle četiri godine upozoravali da je zastupljenost žena u Narodnoj skupštini RS-a tek 24 posto, što je, i simbolički i stvarno, pokazatelj njihovog neravnopravnog položaja u društvu.

Političke partije kada formiraju kandidatske liste za određeni nivo izbora, ispoštuju normu o obaveznom broju žena na listama, ali skroman broj na listama ima visoku poziciju i onda dolazi do toga da se uglavnom muškarci nalaze u institucijama zakonodavne, ali i izvršne vlasti.

I u prošlom sazivu entitetskog parlamenta najbrojniji klub bio je SNSD – koji od 29 poslanika u svom sastavu, imao i 10 žena ili 34,4 posto, što je za četiri poslanice više nego u budućem sastavu.

Drugi najbrojniji poslanički klub bio je SDS-SRS RS, koji je od 18 poslanika, imao svega tri žene ili 16,6 posto, dok će sada imati samo jednu.

Klub poslanika PDP-a, uopšte nije imao žena u svom sastavu, dok je Klub poslanika DNS imao dvije žene ili 40 posto zastupljenost u Klubu, kao i Klub Socijalističke partije.

Klub poslanika NDP imao je jednu ženu, kao i Koalicija Domovina.

Iz CCI-a su isticali da je primjetno veće učešće žena kod stranaka koje čine skupštinsku većinu.

Iako su iz te nevladine organizacije pozivali da se ispoštuje spolna ravnopravnost, naše društvo se još uvijek u značajnoj mjeri nije oslobodilo predrasuda na spolnoj osnovi.

(FENA)