fbpx

U Izačiću kao u ratu: Građani stražare po cijelu noć, vraćaju taksije s migrantima

2izacic

Mještani Izačića, koji graniči s Hrvatskom, organizovali su straže čitavu noć kako bi spriječili da taksisti iz Bihaća i drugih krajeva BiH u njihovo mjesto dovoze migrante! Kažu da im ovako nije bilo ni u ratu.

Kako su naveli i na društvenim mrežama, ovo je jedini način da sebe i svoje porodice i imovinu zaštite od migranata.

Provale u kuće

Prema svemu sudeći, migrantima se serviraju priče da će im dolazak u Izačić olakšati prelazak u Hrvatsku i tako otvoriti prolaz prema zapadnoj Evropi.

No, kada ih taksisti ostave u Izačiću, oni tek tada shvate da ne mogu preći granicu. Onda, u potrazi za smještajem i hranom, pojedini među njima provaljuju u kuće, pljačkaju, a građani se boje da će i nasrnuti na njih.

Zato su odlučili da vrate svako taksi vozilo s migrantima koje pokuša ući u to mjesto. Na videosnimcima koji su osvanuli na društvenim mrežama vidljivo je da Izačićani ljubazno zamole taksiste da se vrate i da upozore i svoje kolege da im više ne dovoze migrante, piše Avaz.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kaže da su ga iz Izačića upoznali s namjerom da se samoorganizuju i da drže straže.

– Takva situacija je u još desetak pograničnih mjesta. Jednostavno, ljudi pokušavaju spriječiti pljačke ili neki drugi belaj. Ali, u ovakvoj situaciji, kada ulaze ljudima u kuće, pljačkaju, napadaju policajce, nije više pitanje hoće li biti neki belaj, samo kad će biti – kaže Fazlić.

Izačićani u komentarima na društvenim mrežama podsjećaju da su vlasti BiH potpuno zakazale kada je u pitanju rješavanje migrantske krize.

– Ovo se može desiti samo kod nas! Živimo u 21. vijeku, a moramo sami svoje kuće braniti od provala. Kao da smo u kamenom dobu, a hoćemo u Evropu. Šta reći dalje nego jad i čemer… – navodi se u jednom od komentara.

Nemoćna policija

Brojni drugi Izačićani ističu da je „policija sama rekla da tu ne može ništa, a kada se ne može, onda može ovako vratiti svakoga ko ih doveze na Izačić“.

– Doživjeli smo da moraš spavati kao zec, prisluškivati kad ćeš čuti da ti neko hoće ući u vlastitu kuću. Nisam ni u ratu morao pred vratima dežurati – jedan je od komentara ogorčenih mještana Izačića.

U mnogim komentarima mještani Izačića direktno prozivaju Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, odgovornim za migrantsku krizu

Sigurnost nam je ugrožena

Fazlić kaže da su neopravdane bilo kakve prozivke za nerazumijevanje migranata i da im Bišćani svesrdno mjesecima pomažu. No, on ističe da se mora naći adekvatan prostor gdje će oni biti smješteni i gdje će biti registrovani i pod kontrolom.

– Ako izmakne situacija kontroli, a hoće, biće belaja i za njih i za nas, stiže jesen, oni su u agoniji i očaju. Dovoljno je da danas njih 1.000, koliko ih je u Đačkom domu, dobiju neslanu hranu i da revoltirani krenu prema gradu. Ko će ih zaustaviti? Poslao sam dopis premijerima Zvizdiću, Novalić i Rošiću i ministru Mektiću da nam je sigurnost ugrožena. Ako im to nije dovoljno da reaguju, ne znam šta je – zaključuje Fazlić.

(srpskainfo)