fbpx

Trninić i Nešić slave bacanje 3,6 miliona KM!

1naplatne kucice

BANJALUKA – Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i v.d. direktora “Puteva Republike Srpske” Nenad Nešić ozvaničiće sutra u Glamočanima početak uklanjanja naplatnih kućica na magistralnom putu Banjaluka – Klašnice, najavljeno je iz “Puteva RS” uz poziv novinarima da medijski proprate ovaj događaj.

Ministar i direktor proslavljaju uklanjanje skandaloznog projekta koji su napravili upravo njihovi „Putevi“ i Ministarstvo saobraćaja, a koji je posljednjih pet godina prouzrokovao desetine saobraćajnih nezgoda od kojih neke i sa smrtnim ishodom i uz to građane RS koštao 3,6 miliona KM.

Kućice su postavljene na magistralnom putu 2013. godine, a ne na autoputu gdje jedino i mogu da budu izgrađene.

Sporne kućice napravljene su dok je na čelu “Puteva” bio Nedeljko Knežević, a plaćene su 2,1 milion KM.

Dok su u Ministarstvu saobraćaja i veza RS tvrdili da nikada nisu dali saglasnost za postavljanje kućica na ovoj lokaciji, u “Putevima” su negirali te tvrdnje, ističući da su postupali na osnovu naloga Ministarstva.

Ovaj slučaj bio je i pod istragom MUP-a koje je nadležnom tužilaštvu podnijelo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nekadašnjih čelnika “Puteva RS” Nedeljka Kneževića, Mladena Lazendića, Slobodana Udovčića i Miroslava Jankovića. Oni su završili na saslušanju u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, nakon čega je istraga obustavljena, uz zvanično obrazloženja da „nije bilo krivičnog djela“.

Inspektorat RS je 7. marta donio rješenje o rušenju kućica jer je utvrdio da predstavljaju opasnost na putnom pravcu.

Tada je utvrđeno da se na ovom dijelu puta desilo 48 saobraćajnih nesreća i nezgoda.

Nakon sage oko izbora izvođača radova, konačno je odlučeno da će rušenje izvesti konzorcijum “Kozaraputevi”, “Prijedorputevi” i “DOS Elektro” iz Banjaluke. Za to će im, opet iz džepa poreskih obveznika, biti plaćeno oko 1,5 miliona KM.

S druge strane, naplatne kućice nedostaju na autoputu Banjaluka – Gradiška. One će tek biti nabavljene za dodatnih 7,76 miliona KM, a gradiće ih „Integra inženjering“. To je duplo skuplje nego što je prvobitno bilo predviđeno.

1naplatne kucice 2

CAPITAL: Svjetlana Š.