fbpx

U BiH polovina medicinskog otpada završi na deponijama

1deponija 696x432

U BiH se godišnje proizvede više od tone medicinskog otpada, od čega najmanje polovina završi na komunalnim deponijama, dok u kanalizacioni sistem ode veliki dio tečnog otpada.

Ranija analiza Zavoda za javno zdravstvo FBiH pokazala je da na komunalne deponije bude bačeno 53 odsto ukupnog medicinskog otpada. Rezultati istraživanja koje je svojevremeno sprovedeno na području FBiH pokazali su da na ovim deponijama završi 55 odsto potencijalno infektivnog, 23 odsto hemijskog i 20 odsto farmaceutskog otpada iz zdravstvenih ustanova.

– Iako čini tek 20 odsto heterogene mješavine otpada, opasni medicinski otpad predstavlja veliki rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu. Svojstva opasnog medicinskog otpada, po kojima se on razlikuje od komunalnog, jesu štetnost, toksičnost, kancerogenost, infektivnost. Većina građana nepropisno odlaže farmaceutski otpad, odnosno lijekove s isteklim rokom, te hemijski otpad iz domaćinstva, koji uglavnom završavaju zajedno sa komunalnim otpadom. S druge strane, otpadne vode iz zdravstvenih ustanova uglavnom se ne prečišćavaju, a sadrže niz uzročnika bolesti – objašnjavaju stručnjaci.

Prema nekim procjenama, u Srpskoj godišnje bude proizvedeno oko 400 tona medicinskog otpada.

U Inspektoratu RS kažu da je pitanje medicinskog otpada regulisano sa više zakona i pravilnika, ali da ti propisi nisu potpuno primjenjivi u praksi, jer u RS ne postoji adekvatna infrastruktura za pravilno zbrinjavanje medicinskog otpada.

Stručnjaci upozoravaju da ovim otpadom mora da se postupa po strogo utvrđenim procedurama skladištenja i uništavanja, s obzirom na to da on može ozbiljno da zaprijeti zdravlju ljudi, izazivajući, između ostalog, i neka izuzetno teška zarazna oboljenja.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da kontaminirane igle i šprice svake godine prouzrokuju 21 milion novih slučajeva infekcije virusom hepatitisa B, dva miliona novih slučajeva infekcije virusom hepatitisa C i najmanje 260 000 novih slučajeva HIV infekcije.

(Srpskainfo)