fbpx

Turska zainteresovana za ulaganje u tuzlanski aerodrom

4tuzlaaero

TUZLA – Predstavnici turske kompanije Favori, koja posluje u konzorciju “Kozuva”, danas su, na tuzlanskom aerodromu, razmotrili uslove investiranja u projekat izgradnje cargo terminala, s obzirom na privredni kapacitet ove regije. Iskazali su interese za ulaganje, a slijedi pismo namjere i sastanci tehničkih timova.

Sa Tuzlanskog aerodroma se sve više leti u zemlje zapadne Evrope. Broj putnika je povećan za 60 odsto u odnosu na prošlu godinu i plan je već premašen za četiri odsto, tvrdi menadžemnt aerodroma. Prošle godine bilo je više od pola miliona putnika, a ove godine očekuje se da će ta brojka biti premašena za više od 100.000 putnika u odnosu na prošlu godinu.

2017. – 535 000 putnika
Januar 2018.- 45 000 putnika
Februar 2018. – 35 000 putnika

Mart 2018. – 43 000 putnika
Očekivani broj putnika u 2018.- 650 000
Očekivani broj putnika u 2019. – 700 000
Treutno je u toku rekosntrukcija putničkog terminala.

“Rekonstrukcijom terminala moći ćemo zadovoljiti sve potrebe što se tiču te brojke. Ukoliko taj broj i cifru premašimo, onda smo u situaciji da razmišljamo oko izgradnje sasvim novog terminala koji bi mogao dalje funkcionisati i ići ka cifri od milion putnika”, naveo je Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Aerodrom je od velikog značaja za Tuzlanski kanton, jer bi mogao pospješiti njegov ukupni razvoj.

“Povećanje zapošljavanja i novi zamah privrede TK. Pogotovo se tu perspektive otvaraju eventualno novom cestom koja bi trebala povezati Beograd- Sarajevo preko Tuzle”, ocijenio je Jakub Suljkanović, premijer Tuzlanskog kantona.

Firma “Favori” iz Turske mogla bi pomoći investicijom za izgradnju cargo terminala. Interes postoji. Poručuju da bi svoj kapital, ali i svoje znanje u ovom sektoru, voljeli premijeri na aerodrom u Tuzli

“Svakako ukoliko postignemo dogovor u realizaciji saradnje, smatramo da možemo doprinijeti da Aerodrom Tuzla dođe u poziciju jednog od najrazvijenih u regiji. Bilo da se radi o cargo prevozu, bilo da se radi o prevozu putnika”, kazao je Bora Isner iz Konzorcija “Kozuva” iz Turske.

Menadžment aerodroma prezentovao je projekat koji bi koštao oko pola milijarde evra. Kantonalna vlast nada se pozitivnom ishodu pregovora.

“Oni su u početnoj fazi ponudili cifru, mislim, da je oko 15 miliona eura, to je nedovoljno. Svi današnji razgovori su bazirani na cargo saobraćaj. Da vidimo da ga ponovo uspostavimo prema Turskoj i Bliskom Istoku”, kazao je Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona.

Sa ovog aerodroma za sada lete avioni niskobudžetne mađarske kompanije WizzAir na 15 destinacija u šest država. Ovaj mjesec kreću letovi za Beč, a od juna za Baden, i početna cijena avionske karte biće 30 maraka.

(cafe.ba)