fbpx

Tulipan koji nosi ime Banjaluke

tulipan banjaluka

Poslije više od pet decenija nakon što je nastao, tulipan „Banjaluka“ zvanično je posađen i u svom gradu, a ovih dana je i procvjetao u Parku Petar Kočić.

Iako se ova vrsta tulipana prodaje na holandskom tržištu, a ima ga čak i u Americi, u Banjaluci malo ko zna da postoji. Tulipan na kome se prelivaju crvena i žuta boja, ne nosi slučajno ime grada na Vrbasu.

Kako su ispričali banjalučki cvjećari, sve je počelo još 1974. godine, kada je tim banjalučkog „Cvjećara“, pod rukovodstvom Petra Đurića, kombinacijom dvije sorte napravio ovu vrstu, piše srpskainfo.

– Moj otac i njegov tim je tada ukrštanjem dvije boje sorte apeldorn, crvene i žute, napravio ovaj tulipan koji je proizvodio za holandsku firmu. Nisu ni slutili da će taj cvijet biti uzgajan u Holandiji za evropsko i svjetsko tržište i da će zahvaljujući „Cvjećaru“ dobiti ime po našem gradu – kaže Jelena Đukić, kćerka ovog banjalučkog cvjećara.

Jelena se, naslijedivši ljubav prema ovom poslu od oca, i danas bavi cvijećem u svojoj cvjećari.

Kaže da su joj u holandskom Muzeju tulipana potvrdili da je ova vrsta i te kako poznata u cijelom svijetu i da ime nosi po gradu na Vrbasu.
Uz to što je Gradska uprava vratila Banjaluci njen tulipan, vraća se i, nekada u regionu čuvena, manifestacija posvećena cvijeću.

– Uz pomoć naših saradnika sredinom maja biće održan Festival cveća, koga se svi Banjalučani dobro sjećaju. Pripreme su u toku, a već imamo zainteresovane izlagače, kako sa naših prostora, tako i iz inostranstva – rekao je načelnik Odeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Festival je najavljen za 17. 18. i 19. maj.

Generacije Banjalučana pamte nekadašnje Izložbe cvijeća koje su okupljale proizvođače i goste iz cijele Evrope, a izložbu su zajedno sa Banjalučanima postavljali stručnjaci iz Holandije.

Izložba se održavala u Domu kulture, današnjem Banskom dvoru, a kasnije u Galeriji, danas Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.
– Sjećam da su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka porodice dolazile i uživale u novim sortama i trendovima kada je cvijeće u pitanju. Svi su sa uživanjem birali cvijeća za svoje bašte i balkone, svakako je to bio jedan lijep događaj i drago mi je što se neko sjetio da ga oživi – rekla je Banjalučanka Marija, koja se raduje najavljenom festivalu posvećenom cvijeću.
(srpskacafe.com)