fbpx

Tri države za samo godinu dana „odvukle“ 70.000 radnika iz BiH

2Slovencki konzulat odlazak ljudi

Slovenija, Njemačka i Hrvatska su samo prošle godine povukle između 65.000 i 70.000 radnika iz BiH, a trend odlaska radne snage sa ovih prostora samo raste.

Ovo je pokazala najnovija analiza portala posao.ba, kompanije „Kolektiv“, prema kojoj je Slovenija za građane BiH lane izdala preko 26.000, a  Njemačka 15.000 radnih dozvola.

– Zvanični podatak za Hrvatsku nemamo, ali možemo reći da je, s obzirom na ponudu poslova iz ove države, broj izdatih radnih dozvola isti ili veći od Slovenije. Novi njemački zakon, koji će dodatno liberalizovati tržište rada, sigurno će podstaknuti mnoge poslodavce iz ove države da više traže radnu snagu iz regiona, ali i ljude iz regiona da u većem broju odlaze na rad u Njemačku. Pored zdravstvenih radnika i inženjera,  o kojima se najčešće govori kada je u pitanju ova država, naši podaci govore da bi BiH uskoro mogla ostati bez građevinskih, ugostiteljskih i proizvodnih radnika, vozača i električara – navedeno je u analizi.

Broj oglasa iz inostranstva za pola ove godine veći je za 38 odsto, a  broj prijava za rad u inostranstvu za 55 odsto u odnosu na isti period lane.  Za rad u inostranstvu prijavilo se najviše građevinskih radnika, električara i konobara.

(Srpskainfo)