fbpx

Teški razgovori na konferenciji o klimi u Bonu

bon kllima protesti epa

U njemačkom gradu u ponedjeljak počinju razgovori koji će trajati do 17. novembra, na čelu skupa otočka država Fidži.

U ponedjeljak u Bonu počinje konferencija o klimi koja će trajati do 17. novembra, a skupom ove godine prvi put predsjedava Fidži.

Njemačka, kao domaćin, za organizaciju je izdvojila 117 miliona eura, a kada je o prostoru riječ, Bon je na obali Rajne napravio šatorski grad za 25.000 učesnika - veličine približno osam nogometnih terena, piše Deutsche Welle i konstatira kako bi ovogodišnji razgovori mogli biti teški.

Predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je da će SAD napustiti Pariški sporazum, a sa druge strane, delegacije bi tokom konferencije trebale razraditi pravilnik koji bi bio usvojen na slijedećoj klimatskoj konferenciji u Poljskoj 2018. godine.

Nakon višegodišnjih napora da se postigne jedinstvo među državama, sada bi na papiru trebalo definirati konkretne mjere.

To je prije svega u interesu zemalja koje su posebno pogođene klimatskim promjenama, poput otočke države Fidžija, koja ove godine predsjedava konferencijom COP23.

Sjedinjene Američke Države predstavljat će podsekretar za političke poslove Thomas Shannon.

Konferenciji će prisustvovati i predsjednik Francuske Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel čiji se dolazak, kao i drugih lidera, očekuje krajem konferencije, prenosi AP.

Protesti u subotu

Aktivisti za zaštitu okoliša izašli su u subotu na proteste u Bonu uoči velike klimatske konferencije UN-a COP 23, zahtijevajući veće napore za smanjenje emisija štetnih plinova te brže zatvaranje termoelektrana na ugalj.

Približno 7.000 okupljenih zatražilo je od kancelarke Merkel brže zatvaranje termoelektrana na ugalj.

Istovremeno se približno 1.000 biciklista iz 40-ak kilometara udaljenog Kelna uputilo prema Bonu protestirajući protiv motora na unutrašnje sagorijevanje.

Na proteste su, među ostalima, zajednički pozvale organizacije Greenpeace, Oxfam, WWF...

Izvor: Agencije