fbpx

Sve više porodica napušta BiH

765 430 da43fee247b04190a898dd8f8e66c570

Od početka godine do danas iz Bosne i Hercegovine je prema zvaničnim podacima otišlo 18. 000 ljudi.

Odlaze cijele porodice i ne samo zbog nedostatka radnih mjesta nego zbog cjelokupnog političkog i društvenog prilično negativnog ambijenta u kojem kako kažu ne vide perspektivu ni za sebe ni za svoju djecu.

Nakon nedavne najave da Njemačka, kako pišu tamošnji mediji, namjerava do kraja godine usvoji zakon kojim će se olakšati dobijanje radne i boravišne dozvole ljudima koji dolaze iz zemalja van Evropske unije iz nevladinog sektora upozoravaju da će se broj odlazaka u narednim mjesecima dodatno povećati.

Njemački medij Der Spiegel nedavno je objavio tekst u kojem skreće pažnju na veliko povećanje zahtjeva za vizu koje podnose državljani zemalja zapadnog Balkana.

Kako navodi ovaj medij, Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke smatra da je situacija alarmantna i želi promijeniti postupak, ali ga koči Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Njemačka predstavništva na Balkanu su preplavljena zahtjeva za radne vize. Broj obrađenih zahtjeva za vizu u prvoj polovini 2018. godine povećao se na oko 52.000 što je dvostruko više za isti period 2015. godine, piše Spiegel.

(BN/RSE)