fbpx

Đaka sve manje, udžbenici sve skuplji

skola11 696x456

U osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je počela nova školska godina. Poražavajuće je, međutim, što se i ove godine nastavlja trend smanjenja broja đaka.

U novoj školskoj godini u Republici Srpskoj nastavu će pohađati oko 90.000 osnovaca i oko 37.000 srednjoškolaca, a u odnosu na prošlu školsku godinu broj učenika smanjen je za skoro 6.000, piše Radio Slobodna Evropa.

Za Federaciju BiH nema zbirnih podataka ali primjera radi – samo u Zeničko -dobojskom kantonu upisano je 1.216 učenika manje.

Širom BiH upisano je i oko 30.000 prvačića, a ove godine u odnosu na prošlu u klupe će sjesti 33 razreda manje.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, kaže da je i u ovom entitetu nastavljen trend smanjenja broja đaka.

“U 77 područnih odjeljenja u Republici Srpskoj nije upisano nijedno dijete, što je jako alarmantno, a u čak 85 odjeljenja upisano je tek po jedno dijete. Ima sredina koje su zaista u velikom problemu, a i mi sa njima. Moramo preduzimati određene mjere jer očito ove mjere koje mi preduzimamo ne daju željene rezultate i vidjećemo šta će naredni saziv entitetske skupštine i nova Vlada činiti na tom polju”, kaže Malešević.

I dok mnogim školama zbog nedostatka đaka prijeti gašenje, pojedine škole u gradskim sredinama su prebukirane.

Tako je i sa osnovnom školom Branko Radičević u Banjaluci koja je primila novih 220 prvačića pa sada ovu školu pohađa više od 1.800 učenika. Darija Mićić, direktorica ove škole kaže da bi uskoro trebali dobiti nove učionice.

“Ugovor sa izvođačem radova trebao bi biti potpisan u srijedu i radujemo se proširenju. Dobićemo devet novih učionica i to će znatno rasteretiti nastavu u našoj školi što znači da ćemo i mi moći organizovati nastavu u dvije smjene”, navodi.

Nova školska godina za roditelje donosi i nove troškove nabavke udžbenika i opremanje đaka koji su za mnoge građane preskupi.

Elma Bišćo iz Sarajeva izdvojila je oko 75 eura samo za udžbenike za svoju osmogodišnju kćerku koja ide u treći razred osnovne škole.

“Zaista je skupo. Ukoliko ste boljeg imovinskog stanja ne osjetite baš previše, ali znamo kakvo je stanje u BiH i vjerujem da nije lako roditeljima spremiti dijete za školu”, smatra Bišćo.

Osim udžbenika potrebno je nabaviti i školski pribor, te odjeću, obuću i dodatnu opremu, a procjenjuje se da trošak za jedno dijete roditelje može koštati i do pola prosječne plate u BiH.

Ovaj problem nadležna entitetska ministarstva pokušavaju riješiti besplatnim udžbenicima. Tako je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obezbijedilo besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, za šta je izdvojeno preko pola miliona eura, dok je Ministarstvo obrazovanja Federacije BiH za finansiranje besplatnih udžbenika izdvojilo 280.000 eura.

(Fokus.ba)