fbpx

Svaki šesti građanin BiH siromašan

20181017125823 503195

BiH je peta zemlja u Evropi po siromaštvu, a svaki njen šesti građanin je siromašan, odnosno živi sa primanjima manjim od 237 KM mjesečno, tvrdi profesor banjalučkog Univerziteta Duško Vejnović.

Vejnović je na konferenciji za novinare u Banjaluci, povodom 17. oktobra – Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, rekao da penzioneri, ali i brojni radnici, godinama preživljavaju na minimalcu, a mladi masovno napuštaju zemlju.

On je naveo da skoro polovina građana BiH živi na granici siromaštva preživljavajući sa mjesečnim primanjima od oko 416 KM.

“Najbliži ovoj kategoriji su nezaposleni, samozaposleni poput poljoprivrednika i domaćinstva sa više od troje djece”, kaže Vejnović.

On je rekao da je broj djece u BiH koja zavise od socijalne pomoći u posljednje dvije godine povećan za 10 odsto.

“U kategoriji siromašnih sve je više i radno aktivnog stanovništva koje ostaje bez posla ili radi, a ne prima platu, kao i mladi, čija je stopa nezaposlenosti u samom evropskom vrhu”, naveo je Vejnović.

On je dodao da većinu siromašnih u BiH čine zaposleni koji žive sa porodicama i djecom, budući da jedna plata nije dovoljna da se domaćinstvo zadrži iznad nivoa siromaštva.

Vejnović je rekao i da se broj nezaposlenih približava broju zaposlenih, te da, prema podacima Svjetske banke, godišnja zarada u BiH po osobi iznosi 10.572 KM, a troškovi 12.689 KM.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić smatra da je vlast dužna da poboljša uslove živote, da mladi ne bi odlazili i da bi ljudi mogli živjeti i raditi dostojanstveno.

Ujedinjene nacije su 1993. godine ustanovile 17. oktobar kao Dan borbe protiv siromaštva. Ovo je dan simbolične posvećenosti u nastojanjima da se iskorijeni ekstremno siromaštvo i nejednakost.

(SRNA)