fbpx

Stylianides: U Arakanu počinjeno etničko čišćenje

5banglades

Komesar Evropske komisije zadužen za humanitarna pitanja Christos Stylianides posjetio je Bangladeš gdje se nalaze stotine hiljada arakanskih muslimana i poručio da je možda jedini izraz koji se ovdje može koristiti - etničko čišćenje.

"Slažem se sa generalnim sekretarom UN-a Antonio Guterresom, možda je jedini izraz koji ovdje možemo upotrijebiti etničko čišćenje", izjavio je Stylianides nakon posjete Bangladešu.

Posjetu je upriličio kako bi ocijenio stanje izbjeglica koje su spas od nasilja u Arakanu pronašli u susjednom Bangladešu.

Stylianides je rekao da je potrebno ubijediti vladu Mijanmara da poštuje prava svih građana. Potcrtao je da je potrebna ozbiljna pomoć arakanskim muslimanima koji se nalaze u Bangladešu.

Mijanmarska vojska od kraja augusta sprovodi različite torture nad muslimanima na ovom području. Ne dopuštaju ulazak na ovo područje pa se ne zna tačan broj smrtno stradalih. Među civilima koji su spas pronašli u susjednom Bangladešu 60 posto čine djeca. U različitim uslovima pokušavaju sa roditeljima preći u Bangladeš i privremeno se smjestiti u neki od kampova u kojima su, prema podacima, jako loši životni uslovi.

U napadima koje mijanmarska vojska, pod izgovorom borbe protiv naoružanih militanta, vrši u Arakanu od 25. augusta stradalo je više hiljada ljudi. Zbog toga što mijanmarska administracija ne dozvoljava ulazak u pomenuto područje, nemoguće je utvrditi tačan broj žrtava.

U napadima koji su prerasli u etničko čišćenje zapaljeno je oko 300 sela, a u Bangladeš je iz Arakana izbjeglo više od 600.000 muslimana. Na hiljade njih i dalje traži načine kako da izbjegne u Bangladeš.

AA