fbpx

Štrajk upozorenja u banjalučkoj Toplani

3toplana w

Sindikat radnika “Toplane” Banjaluka najavio je štrajk upozorenja koji će biti održan u utorak ispred kapije preduzeća.

Štrajk je zakazan uz podršku republičkog Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti s ciljem da se skrene pažnja javnosti i Grada Banjaluka, kao osnivača “Toplane”, na neizvjestan položaj radnika, rekla nam je predsjednica ovog sindikata Dragana Vrabičić.”Radnicima će u novoj toplani biti ponuđeni dosta nekorektni ugovori o radu i problem je da li će ljudi imati posla, hoće li raditi ili neće. Neki će ostati na ulici”, kaže Vrabičićeva za MONDO.

Vrabičićeva je istakla da je postao trend da komunalna preduzeća koja su većinski u vlasništvu opština i gradova odjednom više ne mogu da rade, pa se formiraju privatna preduzeća sa istom djelatnošću, što radnike dovodi u neizvjestan položaj, što je slučaj i u banjalučkoj Toplani.

Nova “Eko-toplana” od 1. februara je u potpunosti preuzela isporuku toplotne energije u Banjaluci.

U dokumentu Gradske uprave “Projekat centralnog grijanja u Banjaluci” navodi se da postojeća “Toplana”  zapošljava 134 radnika, među kojima će 39 biti višak kada sa radom počne nova Eko toplana.

“Svi uposlenici koji su višak će imati pravo na naknadu koja će biti plaćena u zavisnosti od dužine staža, i dobiće podršku za sticanje dodatnih vještina koje će zadovoljiti potrebe tržišta rada. Takođe, radnici koji su višak dobiće podršku za razvoj i sprovođenje projekata samozapošljavanja i zapošljavanja”, stoji u dokumentu.

Štrajk upozorenja počeće u 10.00 časova.

(Mondo)