fbpx

STRAHUJU ZA BEZBJEDNOST DJECE: Đaci na muci zbog novog kružnog toka

3kruzni tok 1

Roditelji su zabrinuti zbog najavljene gradnja kružnog toka na raskrsnici Aleje Svetog Save i Gundulićeve ulice, zbog djece koja prelaze ovu frekvetnu ulicu kada idu u školu.

Gradnja nove raskrsnice koja bi rasteretila saobraćaj u ovom dijelu grada očekuje se u toku godine, ali stanari naselja Aleja Centar nisu oduševljeni  zbog ovog projekta. Najviše strahuju roditelji osnovaca koji sami idu u školu u Borik, jer ubuduće na ovoj raskrsnici neće biti semafor.

– Nije jednostavno ni sada pustiti djecu samu preko ulice, jer vozači generalno ne poštuju pravila, brzo voze i pretiču, ali semafor nam je bar neka utjeha. Djeci govorimo da dobro gledaju kada je zeleno svjetlo, da tada pređu raskrsnicu, a šta raditi kada ovdje bude kružni tok. Većina vozača i ne zna pravila kretanja i isključivanja sa kružnog toka, pa sada trebamo djecu pustiti blizu njih – govori Danijela, majka dvije djevojčice.

Stanari se dogovaraju čak i da traže sastanak u Gradskoj upravi. Nisu, kažu, protiv gradnje kružnog toka, ali žele garanciju da će im djeca biti bezbedna.

– Unuk je drugi razred i još ga vodim u školu, ali od septembra bi trebalo sam da ide. Ove najave o skoroj gradnji su nas baš zabrinule. Znamo kakva je gužva u Aleji skoro cijelog dana – priča baka Milka.

Pješački prelaz

Da roditelji imaju razloga za strah smatra i predsjednik Udruženja auto škola Zdravko Ivić, jer je raskrsnica u Aleji opterećena saobraćajem. Ističe da nadležni trebaju voditi računa da pješački prelaz ne postave blizu kružnog toka, jer je to veoma opasno, te da ga treba projektovati dalje od raskrsnice.

Iz Gradske uprave podsjećaju da raskrsnica Aleje Svetog Save i Gundulićeve ulice predstavlja važnu tačku na uličnoj mreži grada. Nalazi se na poprečnoj vezi istočnog i zapadnog tranzita, a s druge strane saobraćaj sa Starčevice preko Venecija mosta dolazi do ove raskrsnice i dalje ide prema centralnog gradskoj zoni.

Protočnost

Analiza Odeljenja za saobraćaj i puteve, uvjeravaju, pokazala je da će rekonstrukcija ove klasične raskrsnice u kružnu doprinijeti boljem odvijanju saobraćaja, koje će karakterisati smanjenje vremenskih gubitaka i bolja protočnost saobraćaja.

– Prilikom izrade projektno-tehničke dokumentacije posebna pažnja je obraćena na lokacije pješačkih prelaza, kao i rješavanje problema postojećih autobuskih stajališta. Upravo su prednosti kružne raskrnice u odnosu na klasičnu semaforizovanu raskrsnicu veći nivo bezbjednosti usljed znatno manjih brzina i manjeg broja konfliktnih tačaka – naglasio je šef Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović.

Osim ovog kružnog toka, do kraja godine najavljena je gradnja još dvije kružne raskrsnice u gradu – na spoju ulica Vase Pelagića, Vladike Platona i Aleje Svetog Save, te na spoju Ulice Isaije Mitrovića i Solunske ulice.

Nova stajališta

Jedan od problema u ovom dijelu grada su i autobuska stajališta u Gundulićevoj ulici, koja se nalaze na samoj ulici.

Projektom kružnog toka predviđeno je da se stajalište iz smjera Venecija mosta pomjeri u Aleju svetog Save, gdje će biti izgrađeno i ugibalište za autobuse.

I postojeće autobusko stajalište kod hotela “Krajina” biće izmješteno sa ulice, te će na ovaj način autobus koji prima i ispušta putnike biti van kolovoza i neće ometati saobraćajni tok, što se trenutno dešava.

(srpskainfo)