fbpx

Hrvatska ministarka ponovo šokirala javnost zakonom o porodici

4nada murganic

HDZ-ova ministarka za porodicu i demografije Nada Murganić ponovo je šokirala hrvatsku javnost predloženim nacrtom novog zakona o porodici.

U nacrtu stoji da partneri u bračnoj i vanbračnoj zajedici nisu jednaki i da država mora da obezbijedi obrazovanje djece po vjerskim uvjerenjima roditelja.

Murganićeva se prošle godine našla na “stubu srama”, kada je predložila nacrt zakona o porodici u kojem je stajalo da porodica bez djece, nije porodica.

Na intervenciju premijera Andreja Plenkovića taj prijedlog je povučen na doradu, a ministarka Murganić je odlučila da ponovo šokra javnost.

Ona je, naime, koalicionim partnerima HDZ dostavila prijedlog nacrta zakona o porodici u kojem stoji da bračni i vanbračni partneri više neće imati jednaka prava.

Riječ je, prije svega, o pravima koja se odnose na imovinska pitanja u bračnoj, odnosno vanbračnoj zajednici.

Po drugom, novom nacrtu, država će morati da obezbijedi obrazovanje djece u skladu sa vjerskim i filozofskim uvjerenjima roditelja, piše Jutarnji list.

U prevodu, piše Jutarnji, ako se roditelji zbog svojih vjerskih i filozofskih uvjerenja protive, na primjer, učenju teorije evolucije prirodnom selekcijom, novi porodični zakon omogućiće da njihova djeca u školi o tome ne uče.

Time se, navodi list, vjerska uvjerenja stavljaju iznad prava djece na kvalitetno obrazovanje.

Bitna je promjena i da bi se razvod roditelja maloletne djece ponovo morao pokretati na sudu, što podrazumijeva angažovanje advokata i najmanje jedno ročište više nego do sada.

A, ako se radi o konfliktnom razvodu, ne samo da će svaki roditelj morati da angažuje svog advokata, već će morati da plati i posebnog advokata za dijete, odnosno da angažuje staratelja iz Centra za socijalni rad, kojeg bi plaćali roditelji.

(Tanjug)