fbpx

STOP SENZACIONALIZMU I HUŠKANJU Zbog migranata novinari pozvani na odgovornost

1migranti bih

Udruženje BH novinari pozvalo je medije iz cijele BiH da sa mnogo više profesionalizma, odgovornosti i novinarske etike izvještavaju o migrantima i izbjeglicama iz Sirije, Iraka, Avganistana i drugih država Bliskog i Srednjeg Istoka, koji u sve većem broju dolaze u BiH.

– Senzacionalizam, huškanje, ksenofobija, diskriminacija i rušenje ljudskog dostojanstva i prava, posebno djece u medijskim izvještajima predstavljaju ozbiljna kršenja vrijednosti novinarske profesije. Zbog toga apelujemo na urednike i novinare da istinito, vjerodostojno i uz poštovanje ličnog integriteta migranata i izbjeglica pišu o njihovim potrebama i teškoćama sa kojima se suočavaju ili zahtjevima prema državnim organima BiH – navodi se u apelu koji je upućen sa Skupštine udruženja, održane proteklog vikenda.

Udruženje je pozvalo novinare i da u vezi sa ovom ili i drugim temama, “sa mnogo više kritičkog odnosa i objektivnosti prihvataju i propituju izjave zvaničnika u BiH, koji svojim javnim istupima ne doprinose rješavanju problema”.

Milkica Milojević

(srpskainfo)