fbpx

SPORAN KONKURS Na Akademiji umjetnosti prednost dali kandidatu sa dna liste

3rektorat

Kandidat koji je bio prvi na listi nije izabran za asistenta na Slikarstvu, već je posao ponuđen kandidatu na sedmom mjestu koji je imao 1.000 bodova manje.

Konkurs je objavljen 11. oktobra prošle godine, a tražio se saradnik za užu umjetničku oblast Slikarstvo na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Od ukupno 11 kandidata, samo je jedna kandidatkinja imala završene magistarske studije, te bila prva na spisku sa 1.104 boda, dok je izabrani kandidat imao čak 1.012 bodova manje od nje.

3rektorat 1

Riječ je o umjetnici Oliveri Šipki, nekada jednoj od najboljih studentkinja Akademije umjetnosti, koja je rekla da je na konkursu počinjena velika nepravda.

– Jedina sam među kandidatima koja ima završene magistarske studije iz Slikarstva. Imala sam toliko više bodova od ostalih kandidata, a nisu mi bodovali pohvale, nagrade, radionice i neke izložbe, dok drugim kakdidatima svakako jesu – tvrdi Olivera.

Zbog brojnih radova, izložbi u cijelom ragionu i visokog prosjeka na konkursu je osvojila 700 bodova više čak i od kandidata na drugom mjestu.

Olivera je diplomirani grafičar – profesor likovne kulture, koja je osnovne studije završila sa prosjekom 9,4, a magistrirala na slikarstvu sa prosječnom ocjenom 9,92.

Međutim, to sve nije bilo dovoljno da dobije posao, već je za to radno mjesto izabran kanditat koji je bio na samom dnu spiska, sa 92 boda ostvarnena na konkursu i bez završenog magistarskog studija.

Razočarana Olivera, uložila je žalbu na rezultat ovog izvještaja, kao i prijavu Republičkom inspektoratu.

– Ne želim nikoga da blatim, ni podaštavam, samo iznosim činjenice. Znam da za ovo niko neće odgovarati, a trebalo bi. Prosto ne mogu sebi da dozvolim taj luksuz i samo tako pustim da sve prođe, jer nakon devet godina od završetka nemam stalno zaposlenje na punu normu, a bila sam među najboljim studentima na Akademiji – kaže Olivera.

Olivera je umjetnica poznata po brojnim izložbama po Srbiji, Makedoniji, Floridi, Rumuniji, Poljskoj, Francuskoj, ali i mnogim izložbama po domaćim galerijama.

Međutim, kako ona tvrdi, politička veza ja bila jača od svih njenih djela.

– Ne znam u čemu je tačno problem. Možda zato što sam mlada i imam veliki uspjeh iza sebe – kaže ona.

Akademija pravda razliku u bodovima

Ovim se u more spornih konkursa u obrazovanju upisala i Akademija umjetnosti, te se izdvojila sa nesvakidašnjom razlikom u bodovima.

Sa Akademije nam juče nisu stigli odgovoriti na pitanja, ali su u Izvještaju sa konkursa naveli da se komisija jednoglasno služila da sedmi kandidat sa liste bude izabran za asistenta, uprkos razlici u bodovima.

Kao njegove prednosti navode kontinuitet u radu, postupnost, poetičnu zaokruženost i dosljednost slikarstu, te njegova isticanja tokom studija, naglašavajući da se nisu mogli rukovoditi brojem radova, jer se radi o generacijskoj razlici.

Univerzitet vratio Izvještaj

Kako navode na Univerzitetu, Izvještaj Komisije o prijavljenim kandidatima razmatran je na sjednici Nastavno-umjetničkog vijeća Akademije umjetnosti  17. januara ove godine, gdje je konstatovano da se Izvještaj vrati na doradu, zbog tehničkih propusta i prigovora prijavljenih kandidata.

– Imenovana Komisija do danas nije doradila izveštaj u skladi sa odlukom zbog čega pomenuti Izvještaj nije bilo moguće usvojiti i uputiti ga prema Senatu Univerziteta – kažu na Univerzitetu.

Inspektorat će u provjeru

I iz Inspektorata su nam potvrdili da su 30. matra dobili prijavu kandidatknje te da će izaći u kontrolu u roku od 30 dana, koliko je zakonski rok.

(srpskainfo)