fbpx

Spora akcizna kapisla: Radovi na Koridoru VC tek će se zahuktati na proljeće

Autoput Banjaluka 001

Osjetnije zahuktavanje radova na Koridoru VC tek treba očekivati sljedeće godine, postaje jasno nakon što su iz entitetskih preduzeća za autoceste obznanili nove aktivnosti na gradnji dionica 330 kilometara dugog puta koji spaja jug sa sjeverom zemlje.

Najčešća vremenska odrednica koja je pomenuta jeste - proljeće naredne godine.

JP Autoceste FBiH objavilo je ovih dana tendere za izgradnju dionica Tarčin-Konjic, poddionica Tarčin-Ivan, LOT 2 tunel Ivan dužine 2 km, te dionice Poprikuše-Nemila dužine 5,1 km. Kako je navedeno u saopćenju za javnost, početak radova se očekuje na proljeće 2019. godine.

Na proljeće 2019. godine bi, kako se najavljuje, trebalo da počne i gradnja prve dionice Koridora Vc kroz Republiku Srpsku od Johovca do Rudanke, u dužini šest kilometara, budući da se, po navodima iz preduzeća Autoputevi RS i resornog ministarstva, do kraja 2018. očekuje izbor izvođača radova.

Iako su izmjene Zakona o akcizama usvojene još u decembru prošle godine, te iako postoje osigurane velike količine novca za dalje radove na Koridoru Vc, jasno je da većeg zamaha u ovoj godini neće biti. Stvari su donekle otežala i blokirana sredstva od akciza, zbog čega su preduzeća za autoceste imala problem sa likvidnosti.

Kao što je nedavno potvrdio i Josip Polić, bankar Evropske banke za obnovu i razvoj, na okruglom stolu "Javne investicije u BiH: Koliko smo spremni", problem je postići efektivnost sredstava jer se nakon potpisivanja ugovora o finansiranju gubi jako puno energije da bi sredstva postala operativna.

Preduzeća za autoceste pokrenula su procedure, radi se na eksproprijaciji, pripremi tendera ( direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić govori o pripremi 11 novih ugovora), a i tenderske procedure, koje idu na odobrenje kreditorima, spore su i dugotrajne.

Trenutno se još uvijek najveći radovi odvijaju na trasama koje su ranije započete - Svilaj - Odžak i dijelu autoputa kod Zenice . Kada je riječ o Republici Srpskoj, u završnoj fazi je dionica autoputa Banja Luka - Prnjavor i njeno otvorenje najavljeno je za septembar.

Faktički jedina nova otvorena poddionica je Buna-Počitelj, a ugovor vrijedan 25,6 miliona eura u maju je dodijeljen firmi Hering iz Širokog Brijega.

Iako su međunarodne finansijske institucije očekivale doprinos gradnje Koridora VC bruto-domaćem proizvodu u ovoj godini, već sada je jasno da će on biti poprilično "mršav".

MMF, Svjetska banka i druge institucije uglavnom su predvidjele ekonomski rast BiH u ovoj godini od 3,2 posto, a to blago ubrzanje u odnosu na prošlu godinu bazirali su, između ostalog, i na očekivanom povećanju radova na infrastrukturi, prvenstveno na Koridoru Vc.

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju određeno povećanje građevinskih radova, te su nekon nekoliko uzastopnih negativnih kvartala zabilježeni pozitivni trendovi. Međutim, porast radova u niskogradnji od 0,8 posto u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period još uvijek je skroman.

Bit će zanimljivo vidjeti da li će međunarodni finansijari revidirati svoje prognoze ekonomskog rasta BiH za ovu godinu, a nove outlooke tradicionalno treba očekivati najesen.

Indikator.ba