fbpx

Snijeg izazvao haos širom svijeta

1haos

Najjača mećava u posljednjih 100 godina u Moskvi, stotine sudara sa žrtvama u SAD zbog snježnog nevremena, blokiran saobraćaj u Japanu, niske temperature u Evropi. 

– Komunalne službe u Moskvi moraće da očiste skoro 72 miliona kubnih metara snijega, nakon najvećih padavina u ovom vijeku koje su zadesile Moskvu tokom vikenda – rekao je danas zamjenik gradonačelnika Pjotr Birjukov.

On je istakao da će posebnu pažnju imati čišćenje snijega na prostoru oko 17 000 zgrada.

Prema njegovim riječima, pažnja će prvenstveno biti usmerena na glavne gradske objekte.

– Prije svega, zadatak je da se očiste putevi, trotoari, pristupi metro stanicama, Moskovska centralna kružna željeznička linija (MCK) i društveno važni objekti – rekao je on.

Sveukupno, visina snježnog pokrivača je u Moskvi ove zime dostigla 164 centimetra, a još šest do osam centimetara se očekuje da napada u narednim danima.

1haos 1

U američkim saveznim državama Ajova i Misuri zbog snježnog nevremena dogodile su se stotine saobraćajnih udesa, u kojima je bilo poginulih i povrijeđenih.

Vlasti američke savezne države Ajova saopštile su danas da je, zbog snježnog nevremena, u 185 saobraćajnih udesa poginulo sedam osoba, a da se pet hospitalizovanih nalazi u kritičnom stanju.

Istovremeno, vlasti američke savezne države Misuri saopštile su da je pet osoba nastradalo i na desetine povrijeđeno u više od 650 sudara na snijegom zavijanim putevima, prenio je AP.

Saobraćajna policija Misurija objavila je da su nesreće krenule kada je snijeg počeo da pada u ponedjeljak popodne, a vlažni kolovozi se zaledili uslijed niskih temperatura.

Navedeno je da je najveći sudar bio na međudržavnom autoputu 44 u blizini Maršfilda, gdje je između 60 i 80 vozila oštećeno i stradao 55-godisnji muškarac iz Kalifornije.

1haos 2

Snijeg je potpuno blokirao saobraćaj u prefekturi Fukui u Japana, a više od 1 000 vozila ostalo je zarobljeno na putevima, javljaju tamošnji mediji.

Visina snježnog pokrivača iznosi 1,3 metra, a meteorolozi su saopštili da su ovo najveće padavine u posljednje četiri decenije u toj zemlji. Japanski zvaničnici saopštili su da su zatražili pomoć vojske.

Ni Evropa nije pošteđena – na sjeveru Španije napadale su velike količine snijega, dok je u prestonici, Madridu, saobraćaj otežan, a blokirani su i mnogi putevi koji vode ka Madridu.

1haos 3

Nakon poplava, Pariz su pogodile snježne padavine. Ajfelov toranj zatvoren je juče zbog loših vremenskih uslova i snijega koji je pokrio glavni grad Francuske.

Francuski meteorolozi navode da je u Parizu palo oko 10 centimetara snijega i da se padavine nastavljaju. Narandžasti nivo uzbune proglašen je u 28 francuskih departmana, uključujući osam u regionu Pariza, zbog opasnih vremenskih uslova i leda na putevima.

1haos 4

Britanski meteorolozi prognoziraju da će ledeni talas pogoditi Veliku Britaniju, što je među starijim stanovništvom probudilo sjećanja na katastrofalne mećave koje su ovu državu pogodile 1978. godine.

(B92)