fbpx

Slučaj mladića iz Rudog: Uprava škole ometala istragu, prijava protiv ministra Maleševića

2slavko

Na Facebook stranici "Pustite me u školu" objavljeni su i dokumenti da je Srednjoškolski centar Rudo vršio malverzacije sa knjigom protokola u vezi sa slučajem učenika Slavka Mrševića

U javnosti su posljednjih dana izneseni novi detalji u slučaju Slavka Mrševića, mladića iz Rudog, koji je izbačen iz škole zbog autizma. Naime, Bojan Bajić, javni zastupnik ovog učenika po ovlaštenju njegovih roditelja, kazao nam je da su u dokumentaciji otkrili da i ministar Dane Malešević snosi istu ili sličnu odgovornost kao i optuženi profesori, pedagogica i bivši direktor škole.

Podsjetimo, u ovom slučaju podignuta je i potvrđena optužnica protiv 10 osoba za nesavjestan rad u službi.

- U dokumentaciji smo otkrili da je i Ministarstvo istu stvar uradilo kada je uskratilo zadnju šansu da Slavko bude ocijenjen, a to je bio razredni ispit, koji je naložila Prosvjetna inspekcija u novembru 2016. Oni su baratali pogrešnom dijagnozom i na bazi toga su nemarno poništili to rješenje Prosvjetnoj inspekciji i samim tim onemogućili Slavka da u trećoj, zadnjoj šansi bude ocijenjen. Za nas je Ministarstvo u istom košu sa optuženim profesorima, bivšim direktorom, pedagogicom. Kao javni zastupnik sam podnio krivičnu prijavu protiv ministra Daneta Maleševića 8. marta pred Osnovnim sudom u Višegradu, pred kojim se vodi proces protiv optuženih, kazao nam Bajić.

Na Facebook stranici "Pustite me u školu" objavljeni su i dokumenti da je Srednjoškolski centar Rudo vršio malverzacije sa knjigom protokola u vezi sa slučajem učenika Mrševića.

- Utvrdili smo i da je škola radila malverzacije vezane za protokol. Oni su naknadno ubacili lažni dokument kojim su htjeli da pokažu da su 8. decembra 2015. godine održali neko odjeljensko vijeće. Međutim, mi smo utvrdili da taj dokument ima kasniji broj protokola. Što znači da je nekad naknadno odlučeno da se vrate unazad i ubace taj lažni dokument. Pretpostavljam da je to urađeno u oktobru 2016, kada je Tužilaštvo otvorilo istragu protiv škole. Vjerovatno želeći da ometu istragu, napravili su te malverzacije sa protokolom i to objavljeni dokumenti nesporno i dokazuju, navodi Bajić.