fbpx

Sjeverna Koreja uništava nuklearni poligon uz ceremoniju

kim jong un raketa sjeverna koreja epa

Uništenje poligona bit će provedeno između 23. i 25. maja, a planirano je da događaj bude simboličan i dramatičan.

Sjeverna Koreja priopćila je da će krajem ovog mjeseca održati ceremoniju gašenja i uništenja poligona za nuklearno testiranje, javlja AP.

Ovisno o vremenskim uvjetima, uništenje poligona bit će provedeno između 23. i 25. svibnja, u cilju održavanja obećanja da će Pjongjang prestati s nuklearnim testovima.

Kako navodi agencija, planirano je da taj događaj bude simboličan i dramatičan, kako bi bio postavljen temelj za sastanak sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je zakazan za 12. lipnja u Singapuru.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje priopćilo je da će svi tuneli na poligonu za nuklearno testiranje biti uništeni eksplozivima te da će biti uklonjeni svi posmatrački i istraživački objekti, kao i kopnene jedinice, prenosi Tanjug.

Pozivnice novinarima

Sjeverna Koreja planira poslati pozivnice novinarima iz SAD-a, Južne Koreje, Kine, Rusije i Velike Britanije kako bi mogli prisustvovati čitavom procesu.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je, tijekom nedavnog summita s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom, najavio da će zatvoriti teren za nuklearne probe svoje zemlje u svibnju, i to naočigled svijeta, priopćio je tada Moonov ured.

Sjevernokorejski državni mediji javili su uoči summita da će Pjongjang odmah obustaviti nuklearne i raketne probe, zatvoriti lokaciju za nuklearna testiranja i, umjesto toga, raditi na ekonomskom rastu i miru.

Potvrdivši te navode, Kim je rekao Moonu da će pozvati stručnjake i novinare iz Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje da osiguraju "transparentnost" rashodovanja postrojenja.

Izvor: Agencije