fbpx

Široki Brijeg - Skoro pola miliona KM potrošeno bez ugovora i tendera

Široki Brijeg - Skoro pola miliona KM potrošeno bez ugovora i tendera

U 2023. godini Dom zdravlja Široki Brijeg potrošio je najmanje 460 hiljada KM bez provođenja postupka javne nabavke i zaključenog ugovora. Tako su nabavljali lijekove, sanitetski materijal, hranu, usluge servisa automobila.

Planom javnih nabavki je planirano provođenje 28 postupka javnih nabavki ukupne procijenjene vrijednosti 1.840.527 KM. Izvršeno je 12 izmjena i dopuna Plana javnih nabavki. Izmjenama i dopunama plana su uvođeni novi postupci, vršene izmjene postojećih postupaka u dijelu procijenjene vrijednosti. Konačnim izmijenjenim planom javnih nabavki planirano je 37 postupaka javnih nabavki ukupne procijenjene vrijednosti 2.037.582 KM.

foto1

Prema pisanom obrazloženju, razlog za malu realizaciju plana javnih nabavki, tek oko 34 posto, je to što Dom zdravlja nema stalno zaposlenu osobu koja bi radila poslove vezane za javne nabavke. Provedenom revizijom je utvrđeno da Dom zdravlja ima manjak kadra, te prilikom provođenja postupaka javnih nabavki konsultuje vanjske saradnike putem ugovora o djelu kako bi proveli postupke. Također, utvrđeno je da je Dom zdravlja vršio nabavke roba i usluga bez provođenja postupaka javnih nabavki, što također umanjuje realizaciju Plana.

„Iako nije bio usvojen finansijski plan za 2023. godinu, donesen je Plan javnih nabavki na osnovu kojeg su pokrenuti postupci u iznosu od najmanje 240.000 KM. Vršene su nabavke bez provođenja postupka javne nabavke i zaključenog ugovora za lijekove, sanitetski materijal, hranu, usluge servisa automobila i dr. u iznosu od najmanje 460.105 KM. To nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama'', utvrdili su revizori Ureda za reviziju institucija FBiH.

NABAVKE BEZ TENDERA I UGOVORA

Polovinom novembra 2023. godine Dom zdravlja proveo je javnu nabavku sanitetskog materijala putem otvorenog postupka javne nabavke ugovorene vrijednosti 77.174 KM dok je procijenjena vrijednost iznosila 77.220 KM. Komisija je izvršila uvid u jedinu dostavljenu ponudu i ocijenila je kao prihvatljivom. Donesena je Odluka o izboru najpovoljnijeg dobavljača i okvirni sporazum je zaključen 15. 12. 2023. godine na dvije godine. Nije bilo žalbi pri provođenju postupka javne nabavke.

Međutim revizori su utvrdili da do momneta sklapanja tog ugovora sve ostale nabavke sanistestok materija u 2023. godini rađene su bez ugovora i provođenja tendera.

 „Uvidom u realizaciju nabavki sanitetskog materijala tokom 2023. godine konstatovali smo da do 15. 12.2023. Dom zdravlja nije imao zaključen ugovor za sanitetski materijal jer je raniji ugovor istekao krajem 2022. godine. Konstatovano je da su sve nabavke sanitetskog materijala u 2023. godini do 15. 12. 2023. vršene bez ugovora i provedenog postupka javne nabavke. Navedeni iznos nije bilo moguće kvantifikovati“, utvrdili su revizori.

Provedenom revizijom i uvidom u ugovore i kartice dobavljača Diaprom d.o.o revizori su utvrdili da je promet sa navedenim dobavljačem u najmanjem iznosu od 245.776 KM za nabavku sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala vršen bez ugovora i provedene javne nabavke u toku 2023. godine.

Polovinom aprila prošle godine Dom zdravlja je pokrenuo javnu nabavku lijekova putem otvorenog postupka ugovorene vrijednosti 74.384 KM. Procijenjena vrijednost nabavke je u Odluci o pokretanju postupka i u planu javnih nabavki navedena u iznosu od 102.000 KM dok je u tenderskoj dokumentaciji i obavještenju o nabavci naveden iznos od 105.000 KM. Nabavka nije podijeljena na lotove. Na tender su dostavljene tri ponude. Sačinjen je Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je komisija ocijenila sve pristigle ponude i predložila COLPHARM d.o.o. Široki Brijeg kao najpovoljnijeg dobavljača s kojim je i zaključen ugovor početkom jula prošle godine.

„Uvidom u realizaciju nabavki lijekova tokom 2023. godine konstatovano je da Dom zdravlja od 1. 1. 2023. do 7. 7. 2023. godine nije imao zaključen ugovor za lijekove, te da su sve nabavke lijekova u ovom periodu vršene bez ugovora i provedenog postupka javne nabavke. Navedeno nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Navedeni iznos nije bilo moguće kvantifikovati,“ navedeno je u Izvještaju o finansijskoj reviziji Doma zdravlja Široki Brijeg za 2023. godinu.

Osim toga revizori su utvrdili još nekoliko koje su vršene bez javne nabavke i zaključenih ugovora.

Uvidom u karticu dobavljača Auto Klasik d.o.o konstatovano je da su održavanje i servis automobila vršeni bez provedene javne nabavke i zaključenog ugovora u najmanjem iznosu od 48.280 KM. Uvidom u fakture s ovim dobavljačem revizori nisu mogli potvrditi na kojim automobilima je vršen servis i održavanje.

„Nije provedena procedura javne nabavke, te su fakture ispostavljene bez važećih ugovora u ukupnom iznosu od 166.049 KM, i to za: hranu za potrebe kuhinje u iznosu od 24.814 KM od dobavljača Namex d.o.o. Široki Brijeg,raznu robu u iznosu od 38.360 KM od dobavljača S.T.R. S&S Široki Brijeg, stomatološke reagense u iznosu od 21.921 KM od dobavljača Sanitaria Dental d.o.o. Mostar, laboratorijske reagense u iznosu od 50.375 KM od dobavljača Inel d.o.o. Mostar, usluge održavanja softvera i ostale servisne usluge u iznosu od 21.907 KM od različitih dobavljača, usluge platnog prometa u iznosu od 8.672 KM od UniCredit i Raiffeisen banke“, navedeno je u Izvještaju.

(pratimotendere.ba)