fbpx

Sindikati Željeznica Srpske prijete tužbama

2prijete

Sindikati Željeznica Srpske ponovo prijete tužbama zbog neisplaćenih naknada za prevoz i topli obrok.

Šest sindikata jednoglasno je da ne smiju čekati zastaru tih potraživanja.

Nisu izračunali koliko im uprava duguje, ali znaju od kada po tom osnovu nije bilo para na računu.

– U 2018. već se to nakupilo, šesti mjesec nema prevoza i nema četvrti i peti je topli obrok – rekao je Goran Čamdžić, predsjednik Samostalnog sindikata OŠV ŽRS.

Nisu zaboravili kako su prošli prije dvije godine. Sporazum sa upravom da topli obrok neće da zastari, ostao je kažu mrtvo slovo na papiru.

– Napravili smo sporazum da ne može doći do zastare, međutim na sudu su se oni pozvali na zastaru, iz tih razloga ako se to ne isplati u roku moramo ići u tužbu – kaže Zlatko Marin, sindikat STD ŽRS.

Njom će da obuhvate i prekovremene sate. Papiri su spremni, ali će ih još nekoliko dana kažu čuvati kod sebe.

Sa tužbama će poručuju sindiklaci sačekati do ponedeljka. Za tada je ovdje u upravnoj zgradi zakazan sastanak sa upravom.

Tačno u podne primiće ih generalni direktor sa saradnicima. Prije razgovora zakazanih na zahtjev sindikata, poručuje uprava neće se izjašnjavati o zahtjevima i najavama sindikalaca. Oni će na sastanaku tražiti i povećanje plata. Procenat još usaglašavaju, ali uvjeravaju da ima prostora. Za sedam godina broj zaposlenih je manji za 900, a nadležni se kažu hvale da je prevoz povećan za 12 procenata. Više od 30 odsto željezničara kažu prima najnižu platu od 410 maraka, a plate nisu povećavane deset godina.

(ATV)