fbpx

Sigurne kuće PUNE ZLOSTAVLJANIH ŽENA: Porast prijava nasilja nakon zločina u Gradačcu

Sigurna kuca RAS Srbija

 Foto: RAS Srbija

Nakon zločina u Gradačcu, kada je muž nasilnik ubio suprugu, a potom još dvoje ljudi, drastično je povećan broj prijava porodičnog nasilja, kao i broj žena žrtava za koje se traži smještaj u Sigurne kuće.

Kako svjedoče aktivistkinje u nevladinim organizacijama, u osam Sigurnih kuća širom BiH sve je više žena i dece žrtava nasilja u porodici. U Republici Srpskoj za oko 50 odsto je povećan i broj poziva na SOS telefon 1264.

Kako navodi Gordana Vidović, izvršna direktorka Udruženja građana “Budućnost” Modriča i osnivačica prve Sigurne kuće u Srpskoj, od momenta kad se desilo ubistvo u Gradačcu, SOS telefon u ovom udruženju neprestano zvoni. Samo u protekla tri dana u Sigurnu kuću u Modriči je smješteno osam žrtava porodičnog nasilja.
– Da li je to posljedica toga što, nakon Gradačca, institucije više ne žele da rizikuju, ili su i same žrtve uvidjele da moraju tražiti zaštitu od nasilja, za sada ne možemo procijeniti – kaže Vidovićeva.
Dodaje da je i dalje mnogo žena koje trpe nasilje i ne usuđuju se da ga prijave, jer nemaju povjerenja u institucije.
– Moramo mnogo više vjerovati ženama žrtvama nasilja, pružiti im mnogo više podrške, te mnogo češće praviti ozbiljne procjene rizika kako se Gradačac ne bi ponovio – rekla je Vidovićeva.

Ona je dodala da bi institucije morale povesti više računa o tome da, čim žena prijavi porodično nasilje, prvenstveno zaštite nju i njenu djecu.

– Svi mehanizmi zaštite moraju biti uključeni, lanac zaštite mora biti siguran i funkcionalan, jer ako popusti makar i jedna karika, može nam se ponovo desiti da nasilnik ubije ženu – rekla je Vidovićeva.
Ona je zaključila da je tužno što se savjest društva probudi tek kad se desi zločin i što tek tada mnogima postane jasno da je nasilje u porodici ozbiljan društveni problem.

Srpska info