fbpx

Bosna i Hercegovina ostaje bez stanovništva, ima li budućnosti u ovoj državi?

Odlazak ilustracija BHRT

 Foto: BHRT

Dok radnici iz Bosne i Hercegovine sve više odlaze u Hrvatsku, Njemačku, Sloveniju i druge zemlje, istovremeno u Bosni i Hercegovini je opao broj ponuđenih poslova. Rezultati su to analize tržišta rada, koju je proveo portal MojPosao.ba. S druge strane, iz Agencije za rad i zapošljavanje tvrde da su u posljednje vrijeme u nešto manjem procentu posredovali u odlascima građana u Njemačku i Sloveniju putem svojih programa zapošljavanja.

Bez obzira na podatke i statistiku, činjenica je da iz naše zemlje odlaze pojedinci, ali i čitave porodice.

Rodio se i odrastao u BiH. Međutim, Mirnes Hajdarević otišao je iz rodne grude sa svojom porodicom u potrazi za poslom i boljim uslovima za život.

„Što se zaposljavanja tiče, ako nemate kovertu da nekom ponudite ne možete se ni zaposliti. Za državne firme to govorim. U državnim firmama "para vrti gdje burgija neće", to je jedna izreka koju sam čuo kao mali. Mislio sam da će se nešto promjeniti kada ja budem odrastao, međutim nije.“

Podatak o manjem broju otvaranja novih radnih mjesta potvrđuje i predstavnik Udruženja poslodavaca, ističući da su njihove oči uprte u Evropsku uniju, jer im inostrani partneri uveliko otkazuju ougovore.

SUAD EĆO, član Upravnog odbora Udruge poslodavaca BiH

„U Bosni i Hercegovini trenutno se dešava da nije bas toliko prisutno oglasa za zapošljavanje, otvaranje novih radnih mjesta za nove uposlenike. Kreće se u rasponu od odlazećih radnika dok s druge strane pokušavamo da nedostatak uposlenika koji napuste nadomjestimo dok otvvaranje novih pozicija i novih radnih mjsta zaista u ovome trenutku upitno, a jedan od glavnih razloga je što se evropska unija nalazi u recesiji.“

Podaci Agencije za zapošljavanje nisu zabrinjavajući. Kažu da bilježe povećanje broja oglašavanja novih radnih mjesta u BiH, a smanjenje odlazaka građana u Sloveniju i Njemačku posredstvom njihovih programa za zapošljavanje.

BORIS PUPIĆ, Agencija za rad i zapošljavanje BiH

"Istina da se prema broju dobijenih oglasa koji objavljuju entitetski zavodi i kantonalne službe da je taj trend evo u mjesecu maju nešto povećan isti period prethodne godine. Za sloveniju otprilike sest hiljada radnih dozvola je izdato za nase gradjane što predstavlja značajniji trend smanjenja u odnosu na prethodne godine."

Mirnes je slika BiH, jer je i on kao i mnogi drugi pohrlio trbuhom za kruhom u inostranstvo, ali se nada, zbog budućih generacija, da će uskoro nešto biti promijenjeno na bolje u Bosni i Hercegovini i da će bh. građani biti više cijenjeni u svojoj, a ne u drugim zemljama.

BHRT