fbpx

ŠEST GODINA Bez istine o pogibiji pet mladića u Banjaluci

3zaluzani

Ni šest godina nije bilo dovoljno Tužilaštvu BiH da završi istragu o slučaju avionske nesreće u Zalužanima, u kojoj je poginulo pet članova Padobranskog kluba Banjaluka.

Ranije su se pravdali da nemaju 38. 000 maraka za vještačenje o padu aviona, iako je završeno prije četiri godine. Danas nemaju ni odgovora. Okružno tužilaštvo Banjaluka  utvrdilo je da postoji krivična odgovornost i to je sve što porodice i članovi kluba na čije oči su mladići stradali do danas znaju.

“Niko neće da plati tu razliku i nalaza nema. Ja lično mislim da u novom nalazu nema nijednog novog detalja, pa u tom smislu i ne žele da ga kupe oni koji su ga naručili, to jeste Tužilaštvo. To je slika koju mi imamo”, kazao je Rade Čajić  iz Padobranskog kluba Banjaluka.

Cesna 182P srušila se kobnog 20. maja. 2012. godine. Trebale su sedmice i da se utvrdi da  su avionske nereće u nadležnosti bh-tužilaštva, kako je to propisano zakonom.

Avion Padobranskog kluba Banjaluka srušio se nedugo poslije polijetanja, i to na dijelu auto-moto staze u Zalužanima. U nesreći su poginuli pilot, instruktor i rekorder po broju skokova u Republici Srpskoj, instruktor padobranskog kluba i dvojica osamnaestogodišnjaka kojima je to trebao da bude prvi skok.

Komisija za istraživanje avionskih nesreća iste godine utvrdila je da avion nije propisno održavan. Sumnjalo se na ispravnost goriva, da je avion prepravljan, ali i na grešku pilota. Taj izvještaj osporila je Direkcija za civilno vazduhoplovstvo. Duško Grmuša, tadašnji predsjednik Padobranskog kluba Banjaluka, pravda se da je Zlatan Crnalić, otac poginulog pilota, izvršio probni let i potpisao da je avion ispravan. Avionska nesreća je, kategorično tvrdi, posljedica pilotovog upravljanja, u kojoj je i sam poginuo.

“Isključiva, ne odgovornost, nego krivica, je pilota i to će se dokazati i pokazati. Ja sam to gledao svojim očima i sto puta prije toga je napravio istu grešku, namjerno da se našali sa ljudima. Avion je bio u prevlačenju”, rekao je  Duško Grmuša, tadašnji predsjednik Padobranskog kluba Banjaluka.

Avion u kojem se nesreća desila bio je star više od 40 godina. Alen Crnalić, Nemanja Goronja, Stefan Karanović, Nikola Stević i Srđan Kosić ispraćeni su uz pozdrav “Vedro vam nebo”.  U njihovo ime, svake godine se održava memorijalni kup Pet zvijezda.

(ATV)