fbpx

LGBTI osobe u BiH najviše trpe nasilje u porodici i školama

lgbt zastava 620x330

Svaka četvrta LGBTI osoba trpi nasilje u nekom trenutku svog života. Najviše se to dešava transrodnim osobama jer ih dvije trećine dožive nasilje.

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije aktivisti Sarajevskog otvorenog centra okupili su se ispred Federalnog parlamenta gdje su istakli da su LGBT osobe BiH najviše izložene nasilju u porodici i školama.

Svaka četvrta LGBTI osoba trpi nasilje u nekom trenutku svog života. Najviše se to dešava transrodnim osobama jer ih dvije trećine dožive nasilje.

To je pokazao ovogodišnji Rozi izvještaj koji je ovom prilikom predstavljen.

“Negativan trend rasta broja slučajeva nasilja u porodici i međuvršnjačkog nasilja nastavio se u protekloj godini. Od 31 dokumentovanog slučaja radilo se o verbalnom nasilju pa čak i o progonu osoba”, izjavila je rukovoditeljica zagovaranja u Sarajevskom otvorenom centru Vladana Vasić.

Također, utvrđeno je da izostaju konkretan institucionalni plan za suzbijanje međuvršnjačkog nasilja i razvijanje inkluzivne i tolerantne obrazovne sredine, koja bi uključivala i LGBTI perspektivu.

I dalje LGBTI osobe malo vjeruju u institucije, posebno policiju i tužilaštvo, dok najviše zabrinjava trend ograničavanja slobode okupljanja LGBTI osoba raznim administrativnim preprekama na lokalnom i kantonalnom nivou.

“To bi moglo ozbiljno narušiti i smanjiti prostor za rad organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom prava LGBTI osoba, te LGBTI aktivista. Zato predlažemo edukaciju u osnovnim i srednjim školama kako bi se znali nositi sa problemima vršnjačkog nasilja, a pogotovo ono koje se dešava na osnovu seksualne orijentacije”, kazala je izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra Emina Bošnjak.

Pored problema ukazala je da je u protekle tri godine došlo do unapređenja pravnog okvira u cilju osiguranja ravnopravnosti LGBT osoba, te je imenovana kontakt-osoba za krivična djela počinjena nad LGBT osobama.

“Imenovanje kontakt osobe u Tužilaštvu KS, a u vezi s izvršenjem krivičnih djela počinjenih iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta (SORI), znači da LGBTI osobe koje su bile izložene nasilju mogu otići direktno u Tužilaštvo i prijaviti slučajeve nasilja imenovanoj tužiteljici”, rekla je Bošnjak.

Osim toga, na okupljanju danas je poručeno da bh. institucije, kao i entiteti, imaju obavezu regulisanja života istospolnih zajednica. To je određeno u Ustavu, gdje stoji da se mora primjenjivati Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Za sada transrodne osobe u BiH diskriminisane su u mnogim oblastima života zbog svog rodnog identiteta i rodnog izražavanja, te ostavljene da se konstantno suočavaju s pravnim vakuumom koji postoji u oblasti regulacije pravne promjene spola.

(Fena)