fbpx

Šehić: CIK odbija zahtjeve za ponovno brojanje, brani interese stranaka, a ne građana

6sehic

Centralna izborna komisija (CIK) BiH primila je u zakonski predviđenom roku više od 100 primjedbi i žalbi koje se odnose na zahtjeve za ponovnim brojanjem glasačkih listića nakon provedenih opštih izbora.

Jedan od zahtijeva uputila je i Koalicija "Pod lupom", koja provodi građansko, nestranačko posmatranje izbora u našoj zemlji. Konkretno, traže novo brojanje nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH. Da li će CIK BiH uvažiti njihov zahtjev, kažu, teško je prejudicirati.

- Jako je teško predvidjeti šta i kako mogu uraditi institucije u BiH, ali će sigurno po svom ubjeđenju procjenjivati da li su pristigli zahtjevi za ponovno brojanje glasova argumentovani ili ne. Ali, posebno se postavlja pitanje šta za koga znači argumentacija - ističe predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom" i bivši član CIK-a BiH Vehid Šehić.

On dodaje da, prema informacijama kojima raspolaže, CIK BiH odbija zahtjeve za ponovno brojanje glasova u većini slučajeva, kao i progovore.

- To je stav CIK BiH, ali se na to može pokrenuti postupak pred Sudom BiH, čija će odluka biti konačna u ovom izbornom periodu - ističe Šehić.

On pojašnjava da Upravni odjel Suda BiH ima nadležnost za sve odluke, te ukoliko CIK BiH ne uvaži žalbe, one će biti upućene ovoj pravosudnoj instanci.

- Sud BiH donosi konačnu odluku koja može biti takva da potvrdi odluku CIK ili da je poništi, ukine i vrati na ponovno odlučivanje - precizira Šehić.

Vjeruje da će oni koji budu odlučivali o zahtjevima, svoj posao raditi savjesno i odgovorno.

- Napominjem sve, pa i CIK BiH, da se ovdje štiti interes građana birača, a ne političkih stranaka. Potrebno je sačuvati integritet, vjerodostojnost i dostojanstvo građana koji su izašli na izbore i ostvarili biračko pravo, a svi koji su pokušali i u mnogo čemu uspjeli da falsifikuju izbornu volju birača moraju biti sankcionisani - kategoričan je predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom".

Šehić takođe podsjeća da je CIK BiH odgovoran za zakonito provođenje izbora.

- Svjedoci smo da je izborna kampanja bila prljava, te da je bila karakteristična po mnogim nepravilnostima - kupovina glasova, dodavanje preferencija kandidatima, veliki broj nevažećih glasačkih listića... Na CIK-u BiH je da odluči da li će svojim odlukama vratiti integritet i kredibilitet izbornom procesu ili će prihvatiti realnost i potvrditi ovakve rezultate izbora, što bi sigurno uticalo na povjerenje građana, pa i političkih subjekata, u CIK BiH - navodi Šehić.

Indikativno je, kako ocjenjuje, da je odmah nakon završetka izbora iz CIK-a BiH rečeno da su ovo bili najpošteniji izbori.

- To apsolutno ne odgovara istini. Sa sigurnošću mogu tvrditi da ovi izborni nisu bili regularni kako se to želi predstaviti - potcrtava Šehić.

(Interview.ba/Vijesti.ba)