fbpx

Nema ko Dodiku da sudi?

5TI

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka u rekordno kratkom roku donijelo je odluku da se neće sprovoditi istraga protiv Milorada Dodika a na osnovu krivične prijave koju je podnio Transparensi BiH zbog Dodikovog govora o platama medicinskih radnika. Tužilaštvo je saopštilo da to nije nije krivično djelo nego da se radi o povredama izbornog zakona i da to spada u nadležnost CIK-a BiH.

Transparensi BiH 27.septembra ove godine podnijelo je krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog krivičnog djela povreda ravnopravnosti građana u kojoj se navodi da je Dodik na javnom skupu održanom povodom otvaranja sjevernog krila i centralnog bloka Kliničkog centra u Banjaluci prisutnima se obratio sljedećim riječima: 

"Moramo se usmjeriti na to da povećamo plate, ali onaj ko bude išao za onim Femićem neće dobiti ni dinar, samo da zna. Ja odlučujem o tome kada će biti povećane plate pa nek oni iz SDS-a kažu da se razmećem“, rekao je tada predsjednik RS Milorad Dodik. 

Za manje od 20 dana, Okružno javno tužilaštvo je donijelo odluku da se, zbog navedene izjave, Miloradu Dodiku neće suditi. To je krajnje neobično ako se uzme u obzir dužina rješavanja  po prijavama u drugim predmetima. Tužilaštvo sve prebacuje na Centralnu izbornu komisiju BiH. 

"Evidentno je da se u konkretnom slučaju ne radi o krivičnom djelu iz člana 139. Krivičnog zakonika Republike Srpske, kao ni bilo kojem krivičnom djelu, već se može raditi o povredama izbornog zakona, a čije rješavanje spada u nadležnost Centralne izborne komisije BiH“, piše u odluci Tužilaštva. 

U obrazloženju Tužilaštva, obraćanje Milorada Dodika okarakterisano je kao skup političkog subjekta ili kandidata u predizbornoj kampanji i da su kao takvi slobodni iznositi svoje političke stavove. To je apsurdno,kažu u Transparensiju, jer je Dodik u tom momentu bio još uvijek predsjednik Republike Srpske, na događaju organizovanom od strane javne ustanove. 

"Ovdje se direktno radi o povredi i slobode i prava građana i prava na sindikalnu udruživanje a s druge ne samo da se ne radi o stranačkom skupu već je potpuno zabrinjavajuće da je tužilaštvo automatski to odbacilo bez ulaženja u ono što je tu navedeno“, kaže Ivana Korajlić iz Transparency BiH.

Zbog toga smo, poručuju iz Transparensija, uložili pritužbu na odluku Tužilaštva koje je, u ovom slučaju, javno priznalo da je otvaranje bolnice politički skup u okviru predizborne kampanje

"Zbog toga imamo sve veću praksu da nosioci javnih funkcija posebno i predizbornim kampanjama direktno prijete građanima ucjenjuju ih uslovljavaju i zastrašuju i ukoliko se ova praksa ne zaustavi barem kroz jedan procesuirani primjer da se pošalje da to nije dozvoljeno šta onda dalje očekivati da u narednoj kampanji građani se idu tući ili nešto još gore“, poručuje Korajlić.

Iz Transparensija poručuju da bi Tužilaštvo trebalo da svaku javnu prijetnju shvati ozbiljno, bilo da je pitanju javni ili stranački skup jer to ne ne isključuje počinjenje krivičnog djela u smislu uskraćivanja prava i sloboda građana. 

Očekuju da će Tužilaštvo vraćanjem ovog slučaja na ponovno razmatranje, dati odgovor da li smo svi jednaki pred zakonom ili ipak nismo.

(BN TV)