fbpx

SDS danas predaje zahtjev za HITNO SMANJENJE AKCIZA: Ko je za, a ko protiv?

7dom

Klub poslanika SDS danas će po hitnoj proceduru uputiti izmjene zakona koje predviđaju stavljanje van snage posljednjeg povećanja akciza u BiH. Podrška im je već stigla od prevoznika, stranaka iz FBiH koje su i ranije bile protiv akciza, ali i iz Kluba DNS.

Šefica Kluba SDS u Predstavničkom domu BiH Aleksandra Pandurević objasnila je da se ovim prijedlogom izmjena Zakona o akcizama zapravo vraćamo na stanje iz decembra prošle godine, kada su putarine povećane za 15 feninga plus PDV. To znači da bi cijena po litri trebalo da bude manja za 18 feninga ili deset KM po rezervoaru.

Prema njenim riječima, građani su protestima rekli šta misle, a svaka ozbiljna i odgovorna vlast treba to da shvati i reaguje, da radi u interesu naroda.

Iz Udruženja za međunarodni i unutrašnji saobraćaj RS svesrdno podržavaju prijedlog SDS, podsjećajući da su prevoznici još raniji tražili da posljednje izmjene pomenutog zakona budu stavljene van snage.

Prema riječima predsjednika pomenutog udruženja Nikole Grbića, prevoznici će Vladi Srpske uputiti i zahtjev da se uvedu vinjete za strance.

– U tom slučaju, kod nas bi mogao da pojeftini trošak registracije. Dakle, provođenjem ove mjere i pojeftinjenjem goriva za 18 pfeniga  mi bismo bili zadovoljni – ističe Grbić.

Poslanik DNS u PS BiH Jovan Vukovljak kaže za Srpskainfo da je bio protiv posljednjeg povećanja akciza, što zači da podržava i njihovo ukidanje.

– U Klubu još nismo zauzeli stav. O tome ću razgovarati sa kolegama Bojićem i Krčmarom, ali je činjenica da smo ranije sva trojica bili protiv akciza. Politika je luda stvar, ne znam kakav je stav vrha stranke. Ali, ja ovog trenutka razmišljam ovako, to nema veze sa izborima jer ovaj put neću biti na poslaničkoj listi. Nisam baš siguran da će predsjednik stranke Marko Pavić djelovati na nas da promijenimo mišljenje, niti sam siguran da će SNSD vršiti pritisak na Pavića. To ne bi bilo u interesu stranke – zaključuje Vukovljak.

S druge strane, poslanica SNSD Milica Marković kaže da će ovaj klub u srijedu, pred početak sjednice Predstavničkog doma, zauzeti stav o inicijativi SDS.

– Ta inicijativa je očito dodvoravanje nezadovoljinim građanima koji su prethodnih dana protestovali zbog visoke cijene goriva. Oni, prije svega, treba da dogovore sa skupštinskom većinom čiji su dio bili na početku ovog mandata, dakle sa SDA i HDZ, da li imaju većinu da takav zakon proguraju. Mislim da su im slabe šanse – kaže Markovićeva.

Poslanik SDP Saša Magazinović kaže da još nije vidio izmjene koje predlaže SDS, ali na prvu misli da će ga podržati veliki broj poslanika.

– Tim prije što do sada prikupljen novac od akciza nije upotrijebljen, nije je došlo do ekspanzije gradnje puteva i autoputeva. Sve što nam je vlast govorili je jedna velika nula – kaže Magazinović za Srpskainfo.

Istiće da mu nije drago što je bio u pravu kada je, zajedno sa ostalima koji su glasali protiv, tvrdio da vlasti BiH i entiteta nemaju nikakav plan, da će biti zloupotreba i da će nastupiti lančana poskupljenja.

– Tada su predsjedavajući Savjeta ministara i enitetski premijeri govorili kako je to opoziociona priča. Danas se to sve ispostavilo tačnim. Umjesto da nešto učine, da usvoje socijalne programe, da iskoriste mogućnost državne intervencije u ovoj oblasti, pokušavaju nas ubijediti da je pojeftinjenje goriva za pet feninga nešto čime svi treba da budemo zadovoljni– zaključuje Magazinović.

Pavlović predlaže drugu opciju

Ekonomisti, s druge strane, objašnjavaju da bi, u pravcu pojeftinjenja goriva, trebalo da se ide na drugu opciju, sve dok se situacija na svjetskom tržištu sirove nafte ne stabilizuje.

– Ta opcija je da se na tri mjeseca obustavi uplata PDV od Rafinerije nafte Brod, na osnovu čega bi litar goriva bio jeftiniji za 24 pfeniga – kaže za Srpskainfo ekonomista Zoran Pavlović.

(Slobodan Popadić, Maja Bašić)

 (Srpskainfo)