fbpx

SAOBRAĆAJNE BARIJERE Osobama sa invaliditetom otežano kretanje kroz grad

3prepreke

Milijana Mitrić i Fikreta Hodžić, koje koriste invalidska kolica, fotografisale su brojne prepreke što im otežavaju prolaz gradom, od uništenih rampi na trotoaru do nepropisno parkiranih automobila.

Setom od čak 57 fotografija, ove dvije žene pokazale su sugrađanima i nadležnim službama silne barijere koje osobe sa invaliditetom moraju zaobići na potezu koji najčešće koriste, od Zavoda distrofičara na zapadnom tranzitu do Tržnice.

Izrevoltirana što zbog improvizovanih prepreka nije mogla ući u jednu radnju u krugu Čajaveca, Milijana je sebi postavila domaći zadatak da fotografiše sve u gradu što joj otežava kretanje kolicima.

– Dosadili su mi nesavesni vozači, koji se parkiraju gdje nikako ne bi smjeli! Dosadilo mi je da od tačke A, do tačke B, moram da imam mapu grada, da vodim računa o svakoj raskrsnici, pješačkom prelazu da li ima rampa, kakva je i da li mogu da je pređem. Polovina rampi po gradu je neupotrebljiva, pohabane su, a neke su u samom startu loše urađene, mislim da je izvođač radova u najmanju ruku očekivao da će ih koristiti, kaskaderi- rekla je ona.

Milijana je glavni fotograf, a Fikreta je sa njom prešla kritičnu dionicu. Ove dvije žene prikazale su stvarno stanje u Banjaluci, da su mnoge rampe na trotoarima previše strme, većina ih je ispucala, a pri tom nedostaje i dio betona na ulici, zbog čega sve osobe sa invaliditetom rizikuju da ispadnu iz kolica. Njih dvije su se same upustile u ovu akciju, a dobri ljudi su im usput pomagali da pređu pojedine prepreke.

Milijana ističe da je najgora situacija u strogom centru, od Narodnog pozorišta RS do hotela Palas, mada rampe na ovom potezu imaju dobru kosinu, jako su oštećene. Porazno je, naglašava, i što prilaz nedavno renoviranom šetalištu u parkiću, nije adekvatano urađen.

– Sve ijedna rampa kod Tržnice, od Bulevara do Kastela je neupotrebljiva, to su kaskaderske rampe, ne bi ih prešla ni ova djeca koja se bave ekstremnim sportovima- upozorava ona, a slikovit je i njen komentar ispod slike kako moraju moliti Boga da se ne istovare “kao vreća krompira po pješačkom”. 

Posebno je porazna i saobraćajna nekultura, jer vozači masovno parkiraju automobile na trotoar, čak i auto-škole, pa osobe u kolicima moraju ići ulicom.

– Fotografije sve govore i neka je svakome na savjest kako će se parkirati, da li će ostaviti automobil na trotoaru gdje ne bi smjeli, i da li će ih neko od nadležnih kontrolisati – poručila je Mitrićeva.

Iz Udruženja distorfičara pozivaju nadležne da reaguju i poprave oštećenja dok je ljeto kada su i osobe sa invaliditetom aktivnije po gradu. Podsjećaju da je najkritičniji prelaz glavne ulice od parka Petar Kočić prema Boski, te da je pravo čudo kako se još neko nije prevrnuo kolicima na tom dijelu.

– Žalosno je i što ne možemo pronaći slobodno parking mjesto ispred tržnih centara, jer na mjestima namijenjenim osobama sa invaliditetom automobile ostavljaju drugi građani – kaže predsjednik udruženja Radovan Ristić.

Iz Odjeljenja za saobraćaj podsjećaju da su ove godine na mnogo novih lokacija postavili rampe za invalidna lica, gde ih ranije nije bilo, kao i da će obići oštećena mjesta na koja su upozorili iz udruženja. Načelnik Slaviša Sandić podsjeća još jednom da Grad ima problem jer zbog žalbi ponuđača još nije sklopljen ugovor za redovno održavanje, te se u gradu rade samo hitne intervencije.

– Još čekamo odluku Kancelarije za žalbe kako bismo mogli raditi značajnije radove na saobraćajnicama- precizirao je Sandić.

Lijepi primjeri

Milijana i Fikreta najavljuju da će nastaviti sa ovom akcijom, te fotografisati i druge dijelove grada.

– Nije nam želja da pokažemo samo negativne stvari, uslikaćemo i dobre primjere po naseljima. Za Novu Varoš sigurno mogu reći da je adaptirana, prilaz glavnoj pošti u centru, Muzej, dvorana Borik su sve pozitivni primjeri – navela je Milijana Mitrić.

3prepreke 1

3prepreke 3

(Srpskainfo)