fbpx

Salvini planira popis romske zajednice u Italiji

5rome

Italijanski ministar unutrašnjih poslova iz ekstremne desnice, Matteo Salvini, objavio je planove organiziranja popisa romske zajednice koja živi u zemlji i kazao je da će deportovati one bez italijanskog državljanstva.

- Onima za koje se ustanovi da su italijanski državljani "nažalost" će biti dopušteno da ostanu - izjavio je Salvini za regionalnu TV stanicu u svojoj matičnoj regiji Lombardiji, u sjevernoj Italiji.

Popis će omogućiti vlastima "da vide kako oni žive, koliko ih ima", kazao je.

To bi potom dopustilo vlastima da prostudiraju mogućnost protjerivanja Roma sa stranim državljanstvom i čiji boravak u Italiji nije legalan.

- Što se tiče italijanskih Roma, mi ih, nažalost, moramo zadržati u zemlji - dodao je on.

Salvini, koji je izazvao "bjesne" reakcije u ovom mjesecu kada je zabranio spasilačkom brodu kojim upravlja nevladina organizacija da iskrca 630 većinom afričkih migranata u Italiju, izazvao je  slične proteste i zbog posljednjih izjava.

Nacionalno udruženje Roma objavilo je saopćenje u kome navodi da su vlasti već obavile popis romske zajednice u prošloj godini i pozvalo je na sastanak sa Salvinijem, u što je moguće kraćem vremenskom roku, prenosi AFP.

(Vijesti.ba / FENA)