fbpx

SALAKOVAC PONOVO PUN MIGRANATA Stigle nove grupe među kojima su i djeca koja sanjaju slobodu

5salakovcu

Izbjeglički centar u Salakovcu koji je posljednjih dana izgledao pusto zbog stalnog odlaska migranata, ponovo je prepun života. Juče i danas iz Sarajeva pristižu nove grupe, a kapacitet Centra će uskoro biti potpuno popunjen.

Edin Denjo, voditelj Centra, kratko je potvrdio informaciju da u Salakovac pristižu nove grupe, te da će kapacitet Izbjegličkog centra od blizu tri stotine mjesta biti popunjen, piše Klix.

Broj migranata zadnjih dana se bio spustio do skoro stotinu te je bilo logično očekivati odluku državnih vlasti za dolazak novih grupa u Salakovac. Od nekih novopristiglih saznali smo da su juče došli autobusom iz Sarajeva, a neki su kazali da su preveženi i automobilima UNHCR-a u manjim grupama.

Hilal ima trinaest godina i već tri godine sa svojom pordicom putuje iz Avganistana. Skoro cijeli put od nekoliko hiljada kilometara porodica je pješačila. U BiH su ušli iz Srbije i to u toku noći, sve je za njega izgledalo vrlo uzbudljivo.

Hilalov otac u Avganistanu se bavio trgovinom automobila, a namjera je u Njemačkoj se ponovo vratiti toj profesiji. Uz porodicu putuje i Hilalova majka, koja je domaćica. U Salakovcu namjeravaju ostati nekoliko dana i za to vrijeme organizirati nastavak putovanja.

Za razliku od ranijih dolazaka u Salakovac, novinari su ovaj put na prostoru ispred Centra zatekli mnoštvo žena i djece. Neke od njih tu su već skoro mjesec dana, a trebale su sedmice da se odluče preći kapiju Centra.

Upoznali smo i Abdulaha koji ima 56 godina i čija djeca su već u Njemačkoj. On se raduje spajanju porodice i na stalnoj je telefonskoj vezi s njima. U Bosnu i Hercegovinu došao je preko Crne Gore, a nekoliko dana je proveo u Sarajevu.