fbpx

Rumunski parlament odobrio novu vladu s premijerkom Dancilom

5rumunija

Rumunski parlament u ponedjeljak je odobrio novu vladu predvođenu prvom premijerkom te zemlje, u jeku briga zbog pravosudnih reformi.

Malo poznata Viorica Dancila treći je premijer te članice EU u posljednjih sedam mjeseci, naslijeđujući Mihaila Tudosea nakon borbe za vlast unutar njene Socijaldemokratske stranke (PSD).

Dancila (54) je obećala nastaviti program svoje ljevičarske stranke na povećanju penzija i plata u javnom sektoru, i na jačanju veza s EU.

Ona se, međutim, nije bavila brigama koje je izrazio Bruxelles prema kontroverznim reformama pravosuđa, koje je u decembru usvojila koalicija predvođena PSD-om.

Te promjene bi umanjile ovlasti i rumunskog antikorupcijskog istražnog tijela (DNA) i predsjednika države da blokira imenovanja visokih tužilaca koje predlaže vlada.

Te mjere izazvale su masovne proteste, uključujući i demonstracije od 20. januara u prijestonici Bukureštu kojima je prisustvovalo 30.000 ljudi.

U ponedjeljak je čelnica DNA Laura Codruta Kovesi izjavila za državnu novinsku agenciju Agerpres da tužioci više neće biti u stanju da istražuju visoke zvaničnike kada reforma stupi na snagu.

U zajedničkoj izjavi u prošloj sedmici, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i njegov zamjenik Frans Timmermans upozorili su Rumuniju da "nazaduje", dodajući da će pažljivo razmotriti amandmane "kako bi utvrdili njihove posljedice po napore na zaštiti nezavisnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije".

PSD, međutim, brani svoje reformske planove, insistirajući da je predana vladavini zakona i borbi protiv korupcije i tvrdeći da j otvorena za "stvarni i konkretni dijalog", prenosi AFP.

(Fena)