fbpx

Roditelji zabrinuti zbog napada na dvoje maloljetnika u Sarajevu, da li je sistem zakazao?

Nasilje Ilustracija

 Foto: BHRT

Općinski sud u Sarajevu je, na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva, odredio јеdnomjesečni pritvor osumnjičenom Alenu Plehu zbog kaznenog djela Teška tjelesna ozljeda. Osumnjičeni je 25. svibnja učenicima Druge gimnazije i Katoličkog školskog centra u Sarajevu nanio teške tjelesne ozljede dok su sjedili pored zgrade i pravili narukvice.

Mladiću je polomljena vilica, a djevojka je zbog teških ozljeda glave morala biti operirana, a operacija je trajala više sati. U petak je puštena iz bolnice na kućno liječenje. Roditelj maloljetnog dječaka koji je pretučen, podijelio je potresnu ispovijest.

Dvoje maloljetnika pretukao je 42-godišnjak, dok su bili ispred zgrade. Ničim izazvan prišao je dječaku i djevočici, zatim ih počeo udarati, govori otac dječaka.

HAJRUDIN ĆUPRIJA, otac pretučenog dječaka

"Prvo je sina stavio uza zid, nije bilo mjesta koje nije bilo modro, slomljena mu je vilica, usne mu mu bile šivene, nakon što je završio sa mojim sinom, da tako kažem, nastavio je da udara djevojčicu, da je udara krvnički, zaista je imala teške tjelesne povrede glave, nastavio je udarati na podu, po izjavama svjedoka, čak se i zalijetao i nastavio je udarati na podu".

Dječaku su dolaskom na Univerzitetski klinički centar utvrđene teže tjelesne povrede, a djevojčici teške povrede opasne po život. Nakon uspješne višesatne operacije glave, puštena je na kućno liječenje. Napadač je istu večer priveden.

MERSIHA NOVALIĆ, portparol MUP-a Kantona Sarajevo

"Oko 21.30 policijski službenici su pronašli osobu koji odgovara opisu napadaču koju su opisale žrtve. Riječ je od 42-godišnjem muškarcu, koji je na koncu i priznao napad na maloljetne osobe. Lišen je slobode zbog teških tjelesnih povreda".

Roditelji smatraju da je cijeli sustav zakazao, jer se događaj desio na javnom mjestu, pritom je izostala reаkcija građana, pojedini su čak i snimali, objašnjava Ćuprija. Podsjeća kako napadaču ovo nije prvi slučaj.

HAJRUDIN ĆUPRIJA, otac pretučenog dječaka

"Nije mi uopće jasno da je ista osoba, koja je 2011. godine u Radićevoj ulici pretukla mladića kriglom, ostavivši ga bez vida, i trajnim invalidom".

Dodaje da je zakone potrebno mijenjati, a ovaj događaj treba biti opomena svima jer, kako kaže, ne zna se čije dijete može biti sljedeća žrtva.

BHRT