fbpx

Elektrokrajina Banjaluka plaća 500 maraka tačnu informaciju za krađu struje

Struja dalekovod

Foto: Ilustracija

"Elektrokrajina" Banja Luka aktivirala je poseban kontakt broj za prijavu krađe električne energije. Za informaciju o krađi koja se ispostavi tačnom, prijavitelju slijedi nagrada od 500 maraka. U "Elektrokrajini" kažu kako su se na ovaj potez odlučili radi smanjenja distributivnih gubitaka. 

Svakog radnog dana, od 7 do 15 časova, građani anonimno mogu na telefonski broj 051/247-177 da prijave neovlaštenu potrošnju električne energije. Ukoliko se kontrolom na mjernom mjestu utvrdi krađa struje prijaviocu slijedi nagrada od 500 maraka. Podaci o identitetu prijavioca tretiraju se kao poslovna tajna, a od eventualnog dobitka nagrade izuzeti su zaposleni u „Elektrokrajini“. U ovom preduzeću ističu da zbog novih propisa svaki kilovat-čas ukradene električne energije moraju plaćati tri i po puta više nego domaćinstva.

„Od ove godine distributivni gubici, da kažem, predstavljaju veći finansijski trošak zbog smanjenog praga odobrenih distributivnih gubitaka. Drastičnog smanjenja od strane Regulatorne komisije za energetiku RS koja je za 30 odsto nama smanjila odobreni prag distributivnih gubitaka. I zbog visoke cijene gubitaka na mreži koje „Elektrokrajina“ plaća“, kaže portparol Elektrokrajine Banjaluka Predrag Klincov.

Građani uglavnom podržavaju akciju „Elektrokrajine“. Većina smatra da se krađi struje mora stati u kraj i da počinioci trebaju snositi sankcije.

Udruženja za zaštitu potrošača poziv Elektrokrajine da se za nagradu prijavljuju komšije, rođaci i prijatelji smatraju nekorektnim, jer žele da njihov posao rade građani.

„Ovo nije popularna mjera i plašimo se da će izazvati onu negativnu reakciju kod građane s jedne strane zbog ovakvih koje mogu biti tretirane i na jedan vrlo ružan način, a s druge strane ovdje se zaista šalje jedna poruka da javna preduzeća ne rade svoj posao na onakav način kako to mi građani očekujemo od njih“, ističe Murisa Marić iz Udruženja građana za zaštitu potrošača Don.

bhrt.ba