fbpx

RODITELJI, OPREZ Omiljena igračka “ljigavac” sadrži OPASNU hemikaliju, a “skviši” na tržište stiže ILEGALNIM PUTEM

4ljigavci

Ministarstvo zdravlja Srbije ispitivanjem uzoraka poznate dječje igračke “slajm”, koja je poznata kao “ljigavac”, pronašlo je zabrinjavajuću količinu hemijskog elementa bora, dok za trenutno najpopularniju zanimaciju mališana – “skviši” uopšte nemaju podatke o tome da proizvod u Srbiju stiže legalnim putem.

Na mjesto spinera koji je doskora bio pravi hit među najmlađima širom zemlje, nedavno je došao naizgled simpatičan skviši – igračka koja se prodaje u različitim oblicima i veličinima, a napravljena je od savitljivog, mekanog materijala koji djeca, ali i oni stariji, obožavaju da gnječe i razvlače.

Crnogorci uveli zabranu na skviši

Međutim, prošle nedjelje crnogorskim medijima pronijela se vijest da je tamošnja inspekcija zabranila prodaju ove igračke, pozivajući se na zakonsku regulativu koja ne dozvoljava prodaju robe koja podsjeća na prehrambene proizvode. Radi se o tome da proizvod nerijetko likom podsjeća na voće, sladoled ili druge slatkiše, što je prema njihovim uvjerenjima opasno po mališane jer stavljanjem igračke u usta mogu lako da odgrizu dio, a što može da dovode do gušenja, trovanja i stomačnih problema. Međutim, oni se ne bave materijalom od kojeg je skviši napravljen.

4ljigavci 1

Uzaludne su bile žalbe trgovaca da su robu uredno platili i izmirili dažbine prema državi, te da se zabrana, kao smatraju, kosi sa zdravom logikom – zakon je zakon.

Upućena u situaciju u Crnoj Gori, redakcija Blica zatražila je komentar Ministarstva zdravlja Srbije na ovu temu.

Igračka u Srbiju ulazi švercom

Ipak, odgovor pomenute institucije na pitanje da li je njihova inspekcija do sada ispitivala sporni proizvod – stigao je iznenađujući odgovor.

– Sanitrana inspekcija nije nadležna za proizvode koji na tržište dospijevaju nelegalnim kanalima. Za proizvod skviši nemamo podatke da je isti uvezen legalnim putem i u toku su dodatne provjere. Ovi proizvodi se kao takvi mogu procijenjivati i procjenjuje se da li spadaju u tzv. “obmanjujuće proizvode” – poručuju u Ministarstvu.

To bez sumnje znači da oni na naše tržište dolaze putem šverca, što ne samo da dovodi u pitanje njihov propisani izgled, već i druge karakteristike, prvenstveno one koje se tiču sastava materijala od kojih se prave.

Opasni bor i boraks u ljigavcima?

Upravo takav slučaj zabilježen je među uzorcima ljigavaca. Da ova popularna igračka može da bude opasna po zdravlje, pokazalo je sanitarno testiranje u Velikoj Britaniji. U osam od 11 uzoraka, pronađena je opasna hemikalija bor u nedozvoljenim količinama. Ljigavaca ima različitih boja i veličina, a u Srbiji se mogu se kupiti za samo 50 dinara.

4ljigavci 2

Djeca ih obožavaju, jer se lijepe za prste, a nerijetko ih i sama prave. Koliko je opasno pravljenje ljigavca u kućnoj radinosti svjedoči i slučaj iz Amerike, gdje je devojčica dobila rane na rukama i to od opekotina izazvanih toksičnim materijama, jer je koristila boraks, supstancu koja se dobija do bora, a sve to je vidjela na Jutjubu.

– U prethodnom periodu bilo je uvoza tzv. ljigavaca, odnosno slajma i isti su podvrgavani laboratorijskim ispitivanjima. Kod dijela navedenih proizvoda utvrđen je povećan sadržaj bora koji je prema važećim normama u EU limitiran za ovu grupu proizvoda na 300 mg/kg. Kontrola bora prema važećim propisima u Srbiji nije obavezna, ali zbog predostrožnosti, a u skladu sa normama koje se pimenjuju u EU ovi proizvodi su kontrolisani i na bor – dodaju iz Ministarstva. Mediji navode da velike količine ovog elementa mogu da izazovu upalu kože, iritaciju, dijareju, povraćanje, glavobolju, grčeve, depresiju, naruše plodnost ili oštete plod u stomaku majke.

Dr Pfendt: Veoma oprezno sa boraksom

Dr Petar Pfendt, redovni profesor Hemijskog fakulteta u penziji, izjavio je nedavno za TV Prva da boraks, odnosno natrijum tetraborat dekahidrat, spada u grupu kontoverznih supstanci.

On se, podsjetio je profesor, koristio u velikom broju proizvoda, najčešće u praškovima za pranje veša, ali i lijekovima, čak u nekim zemljama i kao konzervans hrane.

Pfendt je naglasio da se hemijsko jedinjenje u svim dosadašnjih analizama pokazalo kao bezopasno za ljudski organizam, međutim, u ispitivanjima koja su vršena nad životinjama se pokazalo da ono remeti proizvodnju spermatozoida i izaziva druge bolesti. Zato je, između ostalog, Svjetska zdravstvena organizacija izrazila stav da treba biti obazriv prema njemu – rekao je dr Pfendt.

(Srpskainfo)