fbpx

Robert Bowers osumnjičen za napad u sinagogi i smrt 11 osoba

7ubica

Masovni ubica koji je danas u američkom gradu Pittsburghu ubio 11 ljudi u sinagogi identificiran je kao 46-godišnji Robert Bowers.

Bowers je, podsjetimo, oko 10 ujutro po lokalnom vremenu ušao u sinagogu Tree of Life (Drvo života) u Pittsburghu, u kojoj se u tim trenucima održavala ceremonija obrezivanja.
 
Zaurlao je "Svi Židovi moraju umrijeti" i otvorio vatru 
 
Po ulasku u sinagogu je povikao "Svi Židovi moraju umrijeti" i potom zapucao po ljudima. 11 ih je ubio, a četvero ranio. Među pogođenima su i tri policajca. Koristio je poluautomatsku jurišnu pušku nalik na pušku AR-15, kakvom je počinjen niz masovnih pokolja u Americi, a sa sobom je imao i nekoliko pištolja.
 
U sinagogi je u trenutku napada bilo oko 100 ljudi. Kad se na licu mjesta pojavila policija, Bowers se nije odmah predao nego je zapucao i na snage reda. Nakon razmjene vatre, predao se i uhapšen je.
 
U prvoj reakciji na masakr u Pittsburghu, američki predsjednik Donald Trump napadača je nazvao "manijakom".
 
Bio je aktivan na društvenoj mreži koju koriste ekstremni desničari 
 
Nakon što je identificiran kao Robert Bowers, američki mediji su s društvene mreže Gab, koja služi kao svojevrsni Twitter za pripadnike američke ekstremne desnice (alt-right), o njemu izvukli niz podataka.
 
Svoju posljednju poruku na Gabu Bowers je objavio samo sat vremena prije napada, a ona glasi: "HIAS voli dovoditi osvajače koji ubijaju naše ljude. Ne mogu sjediti i gledati kako ubijaju moj narod. Idem unutra." HIAS je kratica za Hebrew Immigrant Aid Society, židovsku organizaciju koja pomaže migrantima.
 
Bio je teško naoružan 
 
Očevidac pokolja Tom Winter je u razgovoru za NBC opisao da je Bowers bio naoružan puškom nalik na AR-15, što je ime poluautomatske jurišne puške kakvom je počinjen niz masovnih pokolja u Americi. Sa sobom je imao i nekoliko pištolja.
 
Prije nego što je uhapšen, Bowers je viđen kako puže po podu zbog ozljeda koje je zadobio u razmjeni vatre s policijom.
 
Mrzio je Židove
 
Bowers je aktivno pisao na društvenoj mreži Gab, gdje mu je nadimak bio OneDingo. U dio svog profila koji bi trebao sadržavati biografiju korisnika, Bowers je napisao "Židovi su djeca Sotone (Ivan 8:44)". Nedugo nakon masakra u sinagogi, njegov profil je obrisan s Gaba.
 
Nije glasao za Trumpa
 
U poruci koju je objavio na Gabu nekoliko dana prije masakra, Bowers je napisao: "Trump je globalist, a ne nacionalist. Ne postoji #MAGA (kratica za Trumpov slogan Make America Great Again, op.a.) sve dok smo zagađeni Čifutima (pogrdno ime za Židove, op.a.)."
 
U jednoj poruci je eksplicitno napisao da nije glasao za Trumpa: "Nisam glasao za njega niti sam ikad posjedovao, nosio ili čak dotaknuo MAGA kapu."
 
Po svemu sudeći, Bowers je bio protivnik Donalda Trumpa jer je vjerovao da je američki predsjednik previše blizak interesima Židova.

 

(Vijesti.ba / Index)